Zrenje iz mog ugla

Zrenje, drugi po redu roman mog blog i fejs prijatelja Dejana Zlatića- Oblogovanog, dočekala sam sa malim nestrpljenjem.

Dejan Zlatić je ovom knjigom dokazao da je uspešan mladi pisac koji savršeno dobro zna da puls svoje generacije pretoči u reči.

Svako od nas ima svoju Palanku, i svoje junake Bucu, Boku, Saleta, Pantu, Koleta.

Sa njima sam se radovala i sa njima odbolovala sve njihove tuge dok sam čitala knjigu.

Ova svojevrsna hronika naših sudbina vratila me je u neka davna vremena. Pitam se da li je moguće da je prošlo dvadesetpet godina, dvadesetpet godina od mojih srednjoškolskih dana?

Zrenje je Dejanova knjiga, ali mogla je da bude i svakoga od nas. Ja sam poznavala i jednog Loleka i jednog Uroša. Slušala sam istu vrstu muzike i imala svoju „Tačku“.

Život i sve što on donosi, poigrao se na surov način sa Dejanovom i mojom generacijom. Preživeli smo i sankcije i raspad velike države, i ratove i bombardovanje i novu demokratsku vlast..sve to u poslednjih 25 godina.

Slažem se i da ova priča o jednoj ekipi nema svoj kraj. Kraj će možda nastupati kada odemo svi mi rođeni u tom vremenu, i kada naši potomci odu, i oni posle njih.

Tada će ostati samo sećanje.  Sećanje na ova naša burna, turbulentna vremena. Ostaće i „Zrenje“ kao svedočanstvo jednog vremena.

Oblogovani, hvala u ime tvoje i moje i svih naših generacija.

Očekujem tvoju treću knjigu. Znam da ću je „gutati“ kao i ove dve.

3 thoughts on “Zrenje iz mog ugla

  1. Joj, veliko hvala, Rado. Svaka ovakva kritika učvršćuje me u uverenju da se nisam džabe družio sa junacima svoje knjige mesecima unazad.
    Hvala ti.

    P.S. Posebno za ono “mladi pisac“… 😀

  2. Još od novembra, kada sam pročitala knjigu u dahu (za jedan dan), se kanim da sednem i napišem valjanu recenziju… Roman je dobar u svakom pogledu, rado sam ga dala nekolicini ljudi na čitanje – što više čitalaca to bolje – svima se dopao realan prikaz stvarnosti… Roman kakav nam je potreban, realističan prikaz stvarnosti. Nadam se doštampavanju, drugom, trećem, petom, petnaestom izdanju… A do tad ću se valjda naterati da napišem i recenziju 😀

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.