Život sa multiple sklerozom

Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koja se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga. ( Izvor www.stetoskop.info ).
Simptomi mulitpla skleroze-MS su: slabost, zamor, ukočenost, inkoordinacija, drhtanje, nejasan govor, depresija, spazam mišića, problemi sa ravnotežom, vidom, bubrezima i bešikom, seksualnom funkcijom, pamćenjem i misaonim tokom, ili je moguća kompletna paraliza.
Od ove bolesti danas u svetu boluje dva i po miliona ljudi, a prema podacima iz 2016.godine u Srbiji je od MS-a bolesno sedam hiljada ljudi.
Multipla skleroza je češća kod žena nego kod muškaraca i pojavljuje se između dvadesete i četrdesete godine života.

Moj današnji gost je Branko Milovanović, jedan od sedam hiljada obolelih od MS-a u našoj zemlji. Branko je pozitivna osoba, vedrog duha, hrabro se bori protiv ove bolesti i to je najveći razlog zbog koga radim intervju sa njim.  

Branko, kako je izgledao Vaš život pre ove bolesti?
Kao život svakog zdravog čoveka. Radio sam,bavio se lovom i ribolovom,društveno sam bio aktivniji. Nisam ni u čemu bio ograničen.

Kada su se pojavili prvi simptomi i koliko je vremena prošlo do uspostavljanja dijagnoze?
Prvi simptomi javili su se 2005 godine. Tome nisam pridavao pažnju,međutim kako je vreme prolazilo sve se više odražavalo na hod. Prvo su počeli bolovi u leđima,zatim utrnulost tabana. Nakon snimanja na magnetnoj rezonanci,prva dijagnoza je bila diskus henrija. Posle te dijagnoze,prihvatio sam da živim sa tim. Nisam išao na redovne kontrole,sve dok mi se stanje nije naglo pogoršalo. Zvanična dijagnoza MS,dijagnostikovana je 2010. godine,posle vađenja likvora i magneta glave.

Kako je reagovala Vaša porodica kada je saznala za dijagnozu MS?

Njima je palo teže nego meni.
Za razliku od mene,oni su bili upoznati sa ovom bolešću. Ja nisam znao i pripisivao sam to posledicama burnog života iz mladosti,jednostavno nisam bio svestan kakva je to beda.Onda sam malo proguglao da vidim o čemu se radi i u jednom momentu sam malo i posrnuo, na svu sreću to nije dugo trajalo. Jednostavno ne razmišljam više šta će biti ako bude, možda i ne bude. Inače porodica je veliki oslonac ,treba imati strpljenja i razumevanja za moje nervoze.

Da li ste odmah počeli sa lečenjem i kako to lečenje danas izgleda?

Nakon postavljenje dijagnoze,primio sam pulsnu terapiju. Posle nje mi se stanje pogoršalo. Od tada retko idem na kontrole. Isprobavam lekove alternativne medicine,nešto pokušavam sa malim dozama vit.D.Pošto za neku ozbiljniju priču nemam baš neku finansijsku konstrukciju.

Branko, koliko se promenio Vaš život od momenta uspostavljanja dijagnoze multipla skleroze?
Veoma. Nakon postavljanja dijagnoze,otišao sam u penziju. Od tada više ne idem u lov i riblov,ograničen sam u kretanju. Imam više bolova u nogama.

Kakva sve prava imate kao osoba obolela od multipla skleroze?

Gotovo nikakva. Kao i svi.

Vodite društveni život i ne posustajete. Divim se Vašem optimizmu. Šta ipak ne možete da radite, a radili ste pre prvih simptoma bolesti?

Društvo me drži u životu. Najteže mi pada kada sanjam da trčim,a znam da to ne mogu.
Da li se zdravo hranite ili niste menjali način ishrane?

Da ti pošteno kažem,ja više stvari ne jedem,nego što jedem. 🙂 Nisam menjao ishranu,jedem isto kao i pre. Uglavnom jedem sve što ne bi trebalo. Više volim plodove tora,od plodova mora. 🙂
Koliko je važno biti optimista kada ste bolesni, da li imate neku poruku za sve obolele od MS-a i drugih bolesti koje su ozbiljne i prouzrokuju invaliditet?

Bolest kao bolest treba poštovati,ali ne treba dozvoliti da ovlada tobom. Treba raditi sve što je tvojoj mogućnosti. Biti okružen pozitivnim ljudima,ljudima koji te razumeju,slušati stari dobri R’n’R,raditi na sebi, ići u prirodu i izbegavati lelek i kuknjavu. Ne dozvoliti da te okolina sažaljeva,i ne treba imati samosažaljenje! Ako je ikako moguće izbegavati sve ispirače mozga.:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.