Zima, zima, e pa šta je

Pesmicu iz naslova pevali smo svi kao deca. Radovali smo se svakoj zimi. Sankanju, grudvanju, pravljenju Sneška Belića.
Danas smo odrasli i smeta nam hladnoća, nervira bljuzgavica koja nastane umesto pravog snežnog pokrivača. Mrzimo kad moramo da čistimo sneg.
Ipak, najgori deo zime su zimske prehlade.
Pošto i te prehlade nisu kao što su nekad bile, danas traju duže i stvaraju muke.
Već dva dana sam promukla. Izgubila sam dobar glas 🙂
Listam po netu u potrazi za nekim prirodnim lekom koji će mi pomoći da savladam kašalj i promuklost.
Čaj od đumbira, čaj od meda i limuna, čaj ovaj, čaj onaj..Inhalacija uz pomoć inhalatora, ulje divljeg origana i još stotinu i stotinu ideja.

A kako su nas lečili kada smo bili mali? Setila sam se toga dok sam listala jedan pa drugi pa treći sajt.

Okej, hoću da se vratim „bapskim“ lekovima i neću da budem in. A nemam ni para za pravi inhalator. Doduše ne znam ni koliko košta.

Šerbet-magična reč mog detinjstva. Šećer se istopi i u njega se sipa zaslađeno mleko ( zasladiti po želji) i kad vri, pije se što je moguće toplije.

Inhalacija bosiljkom ili kamilicom? Biram bosiljak. U veliku šerpu punu vode doda se bosiljak i kad voda vri, šerpa se stavi na trpezarijski sto.Nagnete se nad šerpom i pokrijete peškirom. Udišete paru dok možete da izdržite.
Inhalaciju je najbolje raditi pre spavanja.
Tu su još i dva „leka“ popularna kada sam bila jako mlada.
Potopite stopala u vrelu vodu-parite se i kad vam stopala pocrvene dobro ih osušite i obucite debele čarape.
I kada ste već u krevetu, zamolite muža, dečka, mamu, koga već imate da vam stavi oblogu od komovice-komove rakije.
Ovaj „lek“ posebno obožavam 🙂 Rakija se ugreje, potopi se u neku krpu ili peškir i stavi se na grlo i nekako se namesti da vam ta obloga ne spadne tokom spavanja.
Preko obloge ide suv peškir.
I ujutru treba da vam bude bolje, tuširate se toplom vodom i nekim dobrim gelom kako bi nestao miris rakije. Ostajete da ležite u toploj sobi još bar dva dana, uz ponavljanje svih ovih lekića i ozdravićete garant.

Ko nema neku terapiju lekovima, onim pravim, može da upotrebi još dve proverene metode za suzbijanje prehlade. Kuvanu rakiju ili kuvano vino pijete pre spavanja, uz naravno oblogu od rakije, inhalaciju i ostalo.

Ovo su neki narodni ili „bapski“ lekovi kako ih zovu, ali su efikasni. Potrudiću se večeras da ih isprobam, a verujem da sve ovo može da pomogne i vama ukoliko muku mučite sa virusom koji hara gradom. Srećno nam bilo! I da ozdravimo što pre!

1 thought on “Zima, zima, e pa šta je

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.