Žene, zašto postoji nerazumevanje između nas?

O muško-ženskim odnosima vode se diskusije na raznim mestima: od kafana preko ozbiljnih psiholoških radionica do internet društvenih mreža. Postoje i knjige napisane na tu temu, najpoznatija je ona “ Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere“ autora Džona Greja.

Sve je to u redu, važno je polemisati o razlikama između jačeg i lepšeg pola.

Šta je sa razlikama koje postoje između žena? Zašto su žene ljubomorne jedna na drugu i zašto ne postoji razumevanje između nas?

Žena. Doterana, lepa, obrazovana, ambiciozna. Izlazi na ekskluzivna mesta. Pored sebe ima nekog „savršenog muškarca“. Nema decu, ne želi ih.

Žena. Pametna, lepa, obrazovana. Borac za ženska prava, ili borkinja kako sebe voli da zove. Druži se sa sebi sličnima.

Žena. Majka, supruga, domaćica po svom izboru. Voli da sprema zimnicu, da kuva, sprema kolače svojoj porodici. Obrazovana je, pametna, lepa, ali joj doterivanje nije prioritet. Ne izlazi često u restorane. Nema vremena.

Ove žene se razlikuju. Imaju različite poglede na život i svet oko sebe. Između njih vlada nerazumevanje.

Ali…žena sa karijerom i ona druga, borac za ženska prava, mogu da se slože oko nekih stvari. Sa ženom domaćicom, ove dve žene se ne slažu.

Ženi koja bira porodicu zameraju mnogo. Smatraju da je zatucana, glupa, dosadna, da ne može da se izbori za svoj status u društvu.

Ne mogu i ne žele da shvate da je to njen izbor. Da želi da živi baš takvim životom.

Žene koje imaju karijeru, koje su uspešne, mogu da budu ljubomorne između sebe. Isto važi i za žene koje se bore za ženska prava i za domaćice.

Ljubomora zato što je neka od njih uspešnija i zarađuje više.

Ljubomora zato što se neka od žena boraca za ženska prava pojavljuje više u medijima i uticajnija je u tim krugovima.

Ljubomora zato što jedna domaćica bolje kuva i ima bolji brak od neke druge.

I kod muškaraca postoji izvesna doza ljubomore, ali u manjoj meri nego kod žena.

Nerazumevanje između žena je toliko da neretko dolazi i do mržnje. I tu je ljubomora osnovni razlog te mržnje.

Ponekad žena mrzi drugu ženu jer ova ima decu i muža, porodicu, dok druga živi usamljeničkim životom.

Tu su i one opšte stvari: „ova se bolje oblači od mene“, “ ima više kozmetike i nakita od mene“, “ bolji je njen ajvar od mog“.

Zašto je to tako? Zar ne postoji ništa što ih zbližava? Zašto se mrze? Zašto ne postoji doza razumevanja između njih?

Odgajane su u različitim porodicama. Vaspitavane drugačije. Tu je i faktor materijalnog statusa. Domaćica ima manje novca od žene koja ima karijeru, što je i normalno.

Zanimljivo je što žene koje su domaćice imaju više tolerancije od ovih drugih.

Svaka žena ima pravo na izbor načina života. Možda su ti izbori pogrešni, ali svaka greška može da se ispravi, ukoliko postoji želja.

Niko ne može da me ubedi da žena koja je uspešna, lepa, doterana, koja izlazi u ekskluzivne kafiće i restorane, nikada, ama baš nikada nije poželela dete.

Retke, veoma retke su žene koje ne vole decu. To su uglavnom one „gospođice“ iz Andrićevog romana.

Možda je strah osnova ovog nerazumevanja. Strah da će biti odbačene od društva u kome se kreću. Ili je tvrdoglavost koren nerazumevanja. Ne znam.

Lično, da imam supruga koji me voli i koga ja volim, da imam decu, kada bih morala da biram između porodice i karijere, izabrala bih porodicu. Naravno, živimo u vremenu kada je jedna plata u kući mala za normalan život. Žena može da radi i treba da radi, ali posao ne treba da joj bude na prvom mestu. Zbog njega ne sme da trpi porodica.

Postoje žene koje su uskladile sve – imaju posao, karijeru i porodicu. To je teško, i verovatno su umorne, ali to je njihov izbor načina života.

Nikoga ne treba osuđivati. Nikome se ne treba podsmevati. Jedna stara izreka kaže “ Ne znaš šta donosi dan, a šta noć „. Sve može da se promeni u trenu.

Zbog toga moramo biti tolerantne i poštovati razlike između nas.

2 thoughts on “Žene, zašto postoji nerazumevanje između nas?

  1. Dobar tekst. Radi se o “ tajnoj borbi za moć “ između žena. Zašto su žene zavidne, zbog čega se upliću u tračarenje, intrige i vrednovanje načina života i izbora drugih žena predmet je za sociologe, pedagoge i sl. Zavist je odlučujući faktor i koren svega! A zavist proizilazi iz nezadovoljstva sobom i sopstvene lične nesreće. Tako blokiraju i sopstvenu emergiju kao i energiju drugih žena. Neće se žene držati zajedno i pokazati solidarnost ali bi morale jer je u našoj stvarnosti mnogo toga lošeg što treba popravljati. Žene su poznate po emocionalnoj inteligenciji, zato treba da je češće koriste, a loš model ponašanja kroz ogovaranje i zavist počinje jos u ranom uzrastu devojčice, tada ga na vreme treba sankcionisati inače ce sve one odrasti u žene koje se plaše konkurencije i jedino što mogu da misle je takmicenje s drugim ženama u kojem je cilj, razumljivo – da pobede i pokažu da su baš one bolje od drugih. Ima još jedan primer: nerazumevanje između žena koje vole čiklit i koje ga preziru. Da ne govorim o ostalim primerima, sve si vec lepo opisala i zapazila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.