Zaboravi me, treći deo

“ Kristina, moram nešto da ti kažem, ali se plašim da ćeš me pogrešno razumeti.“ Dejan je izgledao pomalo zbunjeno.
I ja sam bila zbunjena.
“ Mislim da mi se dopadaš-rekao je pognute glave.
“ Ja mislim da smo mi samo prijatelji. Etika ne dozvoljava dublje odnose između pacijenata i medicinskog osoblja kao i lekara. Rekla sam u jednom dahu.
“ Kris, a osećanja? “ sada je ustao i sa štakama polako krenuo po sobi.
“ Osećanja možda kad izađeš iz bolnice. “ Odgovorila sam odlučnim glasom i izašla iz sobe.

Desetak minuta kasnije ušao je u sestrinsku sobu i rekao mi da sam u pravu.

Kroz tri nedelje Dejan je otpušten kući uz preporuku da nastavi fizioterapiju u nekoj banji. Pre odlaska mi je dao broj telefona i adresu.

*

Radila sam, odmarala se kod kuće, izlazila na piće sa drugaricom. Život je dobio neku svoju rutinu, ali..u dubini duše razmišljala sam o Dejanu. O njegovim rečima.
Osećala sam nemir i jednog popodneva sam ga nazvala. Obradovao se. Rekao mi je da ide u banju tek na proleće, jer je još hladno, i da sprema novu knjigu. Predložio je da se vidimo.
Otišla sam u kafić blizu njegovog stana i on je došao nasmejan.

Posle mesec dana smo postali par. Bio je nežan. Romantičan. Ali, imao je i svoje „žute minute“ kako ih je zvao, kada je samo ćutao. Znala sam da tu ipak nešto ne štima, da je psihički labilan, ali sam nastavila vezu.

Zavolela sam ga takvog kakav je.

Godina je brzo prošla. Viđali smo se, radila sam, on je pisao svoju knjigu. Sve je bilo u redu, a onda mi je rekao da treba da ga zaboravim.

“ Ovo je ipak bila greška. Gušim te Kris. Draga si mi, ali ja sam statičan a ti aktivna. Zaboravi me. “ To “ Zaboravi me“ ponovio je još dva puta.
U tišini sam napustila njegov stan. Mislila sam da je to njegova loša faza, da će me uskoro zvati i da će sve biti u redu.

Ali, više me nije zvao. Nisam zvala ni ja njega. Tugovala sam. A onda sam shvatila da je to bilo jedno lepo, pomalo bolno iskustvo.

Nikada više nisam uspostavila prisan kontakt sa pacijentima. Nastavila sam sa svojim životom. Napredovala na poslu, upoznala se sa jednim novim kolegom. Udala se za njega. Dobila decu.
Ali, i pored svega toga lepog, zadrhtim kad vidim u izlogu neke knjižare Dejanove knjige. Nisam ga zaboravila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.