Vaskršnja priča

Molim te, molim te, ne uzimaj sav novac! – majka se trudila da svoje jecaje učini što tišim, kako se deca ne bi probudila.

– Vratiću ženo i to trostruko, samo jednu ruku da odigram..

– Ja ću zbog tebe danas, na Veliki četvrtak, opet morati da zajmim. Treba da kupim hranu i za sutra, i za nedelju, i deci bar nešto zeka da donese..a tebe baš briga, svađamo se uoči praznika. Idi, igraj ceo dan, celu noć, samo nemoj da prodaš kuću, mene i decu!  Bila je besna što muž ne može da umiri svoju strast i svoj nagon za kockom.

****

Obrisala je suze, umila se dva puta, probudila decu i ispratila ih u školu. Za užinu im je spremila hleb namazan sa ajvarom, još je imala zimnicu u svom špajzu. Dok je jela jeftinu sardinu kupljenu na pijaci, razmišljala je o svom braku sa Milanom, i o tome gde danas da pozajmi novac.

Udala se jer ga je volela. Bio je lep, pažljiv, radio je kao šef u jednom magacinu. Tada nije slutila da voli kocku. Da živi zbog kockanja.

Deca su se rodila, prvo devojčica, pa zatim dečak. Odrastali su u porodici u kojoj su se često roditelji svađali. Ali majka nije imala snage da ostavi oca. Sve se nadala da će se popraviti. I njegovi i njeni roditelji su pričali sa njim. Molili ga da prestane. Nije mogao. A kada se nije kockao, bio je dobar muž i dobar otac. Sve je davao tada u kuću.

Sanja je posle doručka zapalila cigaretu, i razmišljala od koga da pozajmi malo više novca. Treba da kupi jaja, meso, nešto za ručak, za kolače, i da deci na pijaci kupi bar po jednu majicu ili trenerku, rastu kao iz vode.

Odlučila je da ode kod Mire, njene drugarice iz detinjstva. Ima veliku porodičnu invalidninu koju prima jer joj je otac bio u ratu, ima dva stana za izdavanje. Ima novca. Njoj će obećati da će novac vratiti čim stigne dečiji dodatak. Nije verovala da će Milan nešto zaraditi na toj prokletoj kocki.

I tako i bi. Uzela je novac od Mire i onda se zaputila u kupovinu, usput je razmišljala koliko oraha da kupi. Deca nisu već mesecima jela tortu. Čak je i za novu godinu pravila neki kolač sa višnjama iz zamrzivača.

***

Milan tog dana nije došao kući. Nije ga bilo ni uveče. Brinula je iako je bila ljuta na njega.

– Nastaviće se-

 

3 thoughts on “Vaskršnja priča

  1. da ne bude tuzan kraj, kao hiljadu slicnih prica, kako vec biva, nadam se nekoj poenti iz naslova jer je ipak vaskrsnja prica. Ustvari prizeljkujem da je neko stao jednom i prestao da unesrecuje sebe i druge oko sebe, koji ga vole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.