Vaskršnja priča, drugi deo

Loše je spavala te noći. Prevrtala se po krevetu, ustajala da pije vodu, popila je i jednu tabletu za smirenje. Milana nije bilo. Sutra, sutra ću zvati policiju, bile su poslednje reči koje je u sebi izgovorila pre nego što će utonuti u san.

****

Svanuo je Veliki petak. Tužan dan. Dan kada se ne peva, ne raduje. Sanji zaista nije ni bilo do pesme. Popušila je tri cigarete uz kafu. Bilo je osam sati. Decu nije budila jer tog dana nisu išla u školu. Nije ni Milan radio, pomislila je u sebi. Gde je, šta mu se desilo? Planirala je da zove njegove i svoje roditelje. Svog brata i policiju.

Prvi put je zazvonio telefon kod njegovih roditelja, a onda i drugi put. U tom trenutku čula je da se otvaraju ulazna vrata i spustila je slušalicu.

Milan je ušao u kuhinju i nosio je četiri pune kese. Oči su mu bile krvave, mirisao je na duvan, i laganim pokretima je stavio kese na sto.

Dobio sam dosta novca. Od danas do svoje smrti nikada se više neću kockati. Oprosti mi Sanja. Želeo sam jednom i ja da pobedim. Kad prođu praznici idem kod psihijatra. Znam da je ovo zavisnost.

A zašto si blatnjav, da nisi negde pao?

Jesam, kada sam žurio da izađem iz te kuće gde smo se kockali. Ali nisam se povredio. Sanja, nemoj da plačeš.

Sanja nije mogla da zaustavi suze. Suze radosnice. Konačno je sam odlučio da se leči. Shvatio je da je to zavisnost.

A gde si do sada, i šta si to kupio?

Čekao sam u parku da se otvore radnje. Rade danas kraće. Ima i hrane i sokova i kupio sam nešto za tebe i decu. A još imam para.

Ja sam juče pozajmila novac..

Vratićeš to danas, da nikome ne budemo dužni za Vaskrs.

****

Milan je prećutao Sanji da je u tu kuću tokom noći prvi put upala policija. Neko je od komšija prijavio buku, a kada je policija došla on je upravo stavljao novac u novčanik. Igra je bila završena i planirali su da nastave, ali jedan od policajaca je rekao da će ih sve uhapsiti. Drugi je poznavao Milanovog prijatelja i samo su ih opomenuli.

Tada se uplašio. Šta da ga danas sutra uhapse? Od čega da žive Sanja i deca ako on izgubi posao? Sanja nije radila, a ne mogu večno da ih izdržavaju njegovi i njeni roditelji. Pao je u blato i shvatio je da je došao do dna. Znao je da mora gore. I doneo je odluku da će se promeniti. Voleo je Sanju i decu. Želeo je da bude dobar muž i dobar otac.

O svemu tome je razmišljao dok je sklapao oči..istuširao se i legao da spava,,bar malo da odmori.

****

Sanji i deci, ali i Milanu, bio je to najlepši Vaskrs u životu. I Sanja i Milan su znali da im je ovaj Vaskrs doneo nov život, novu nadu. Verovali su i znali da im od tog dana počinje jedno lepše i bolje poglavlje života.

***

Srećan Uskrs svim rimokatolicima. Hristos Vaskrese svim pravoslavnima. Neka vam ovaj Vaskrs-Uskrs donese bolji život, novu nadu, mir i blagostanje.

Kada vam je loše, znajte da će to loše proći. I kada pogrešite u nečemu, znajte da postoji šansa da se promenite. Pruža se jednom možda u životu i iskoristite je.

6 thoughts on “Vaskršnja priča, drugi deo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.