Vakcine, da ili ne

Mediji nas iz dana u dan obaveštavaju o epidemiji malih boginja koje su stigle i u Beograd. Objašnjavaju važnost vakcinisanja dece ovim vakcinama.
Održavaju se tribine o važnosti MMR vakcine. Istovremeno na internet društvenim mrežama i portalima ali i na tribinama pojavljuju se i protivnici ove vakcine.

Nisam lekar i nisam stručna da pišem o MMR vakcini. Ipak, želim da objektivno iznesem svoje mišljenje, ni „po babu ni po stričevima“.

Kao dete vakcinisana sam po svim propisima koje je imalo tadašnje Ministarstvo zdravlja. Tih godina se nije postavljalo pitanje vakcinacije dece.

Stručnjaci koji apeluju na roditelje da se deca vakcinišu su u pravu. Vakcina stvara odbrambeni mehanizam i ukoliko se dete i pored vakcine razboli, dobija blaži oblik bolesti.

Sa druge strane razumem i roditelje koji se protive ovoj vakcini. Vakcinu nije pravio Torlak i po mom mišljenju to je osnovni razlog pobune roditelja protiv vakcinacije.

Strah od nepoznatog je jak. Svi smo imali poverenja u Torlak, kao eminentnu zdravstvenu ustanovu. Danas ona ne pravi vakcine već se one uvoze.

Ne bih želela da komentarišem one agresivne ljude po internetu -protivnike vakcina koji preporučuju sve i svašta kao lekove, i unose zabunu već zbunjenim roditeljima.

Rešenje vidim u edukaciji roditelja na pravi način. Potrebne su informacije kakvog je sastava ta vakcina, koje su tačno nuspojave, kolika je važnost vakcinisanja.

Tribine moraju da se održavaju češće i javnost mora da bude informisana gde se i kada održavaju tribine. Takođe, ne treba praviti skandale ukoliko se na tribini pojavi
tzv „antivakcinaški lobi“. Treba da suoče stavove. Na miran način.

Kao dete preležala sam sve te dečije zarazne bolesti. Bez komplikacija o kojima se sada govori.

Ne znam zašto se epidemija širi, i da li je epidemija ako oboli dvoje, troje dece..čini mi se da to nije. Epidemija je kao oboli veliki broj dece, ljudi..ili grešim?

Sve u svemu treba sagledati problem iz svih uglova. Treba se konsultovati sa stručnjacima i tražiti objašnjenje za sve.
Pacijenti i članovi njihovih porodica na to imaju pravo po zakonu.

Nadam se da sam uspela da budem objektivna i nadam se da vam je ovo pisanije bar malo pomoglo…Izvinjavam se lekarima što se pomalo mešam u njihov posao. A takođe upućujem izvinjenje
protivnicima vakcine što se ne zalažem sa puno strasti za njih.

Ilustracija preuzeta sa SAJTA

1 thought on “Vakcine, da ili ne

  1. Ima resenje. Neka naprave vakcinu sa istim onim sadrzajem sto je bilo u nase doba, pre pola veka. Takvu smo vakcinu primili i evo zivi i pravi do dana danasnjeg. Vrlo prosto, zar ne !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.