Utisci posle čitanja romana Bdenje

4:50

Pre par minuta sam pročitala roman Dejana Zlatića „ Bdenje“. Živela sam sa Aleksandrom Saletom Stevićem, glavnim junakom „Bdenja“ dve noći i jedan dan.

Te dve noći i taj jedan dan, bili su dovoljni da plačem sa Saletom, smejem se sa njim, pijem, slušam Pink Flojd, EKV, da se vratim u Saletovu prošlost i zajedno sa njim preispitujem odluke koje je doneo u prošlosti i koje su uticale na njegov sadašnji život.

Bdenje nije samo roman o životnoj sudbini glavnog junaka Saleta Stevića. Bdenje je i roman o Palanci i jednostavnom i mirnom životu koji se tamo vodi.

U nekim srednjim godinama života glavni junak živi monotonim životom. Ipak, roman je vrlo dinamičan.

Kroz Saletovu nesanicu koja priziva sećanja upoznajemo se sa njegovim drugovima iz detinjstva. U prilici smo i da upoznamo njegove prve mladalačke simpatije i ljubavi.

Suočavamo se sa ratom koji se vodio devedesetih u Lici. Vraćamo se u one sumorne devedesete i sećamo se šverca benzina i cigareta.

Osluškujemo puls jednog palanačkog solitera koji živi dvadeset četiri sata.

Plejada likova prolazi kroz „Bdenje“. Jedna Aleksandra koja je davno otišla u „beli svet“. Vule i Marko, drugovi sa fronta. Neda, Elizabet, Sanja..i pre svih njih i posle svih njih Tića i Tijana.

Pred kraj romana događaji se nižu, jedan za drugim. Kraj je neočekivan.

„ Bdenje“ je roman o samoći. Ta samoća glavnog junaka splet je donetih odluka u prošlosti i životnih okolnosti.

Dejan Zlatić ovim romanom poručuje čitaocima da je svako kovač svoje sudbine. Sami je krojimo, onako kako mislimo da je najbolje.

„ Bdenje“ je, po mom mišljenju, najozbiljniji Dejanov roman. On nije samo priča o detinjstvu i mladosti, nije samo priča o Palanci. Kroz sećanja i život glavnog junaka lagano se provlače i psihološki momenti. Oni čine sastavni deo romana.

Recenzija jednog romana ne dopušta da recezent piše o svom životu, i zato ću ovde stati. Samo na taj način može da se bude objektivan.

„ Bdenje“ je roman koji se čita „u jednom dahu“, roman koji se čita nekoliko puta.

Toplo preporučujem svima ovaj treći po redu, roman mog blog i Fejs prijatelja Dejana Zlatića.

3 thoughts on “Utisci posle čitanja romana Bdenje

  1. Бдела сам уз “ Бдење“и све те сате несанице у које су уткани сви ликови и догађаји Салетовог живота су постали и моји .И та очајна празнина и самоћа и неостварена љубав .

  2. Душице, савршено се разумемо. Хвала на коментару. 🙂

    Дејане, ХВАЛА теби што си написао овако добру књигу, књигу која се чита више пута. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.