Utisci o romanu Prave Beograđanke

Pročitala sam novi roman „Prave Beograđanke“ poznatog pisca Igora Marojevića. Prave Beograđanke su roman o Beograđankama i o samom Beogradu.

Ovo je roman o nama. O našem vremenu. Našem vremenu u kojem su poništene sve prave vrednosti, vremenu u kojem primat imaju kriminal, korumpiranost, težnja za lepšim izgledom, jurnjava za novcem.

Junakinje romana su hrabre, sposobne mlade Beograđanke svesne da same moraju da se izbore za svoje mesto pod suncem.

Željne su ljubavi, nežnosti, ali i željne da uspeju u životu uprkos svim preprekama. Tužne su. Srećne. Vesele. Umorne.

Susreću se sa kriminalom, kriminalom koji je prisutan u sadašnjem, i koji će na žalost biti prisutan i u nekom budućem vremenu.

U Pravim Beograđankama autor postavlja i pitanje koliko promena identiteta može da promeni jednu od glavnih junakinja.

I prvi put u srpskoj književnosti Igor Marojević hrabro ubacuje i istoimeni lik-Igora Marojevića. Ubacuje samog sebe u roman što do sada nije pokušao nijedan pisac.

Oko tog lika, Igora Marojevića teče radnja romana. Igor Marojević je svog imenjaka i prezimenjaka surovo kaznio. Iako mrtav u romanu, taj pisac Igor Marojević je do kraja prisutan u životima glavnih junakinja.

Sve junakinje su povezane sa njim. Njegovo samoubistvo otvorilo je pitanje zašto je to uradio: da li se ubio zbog duga, pretnji kriminalaca, zbog neuzvraćene ljubavi ili zbog psihičkog stanja u kome se u tom trenutku nalazio?

Svaki čitalac romana može da na svoj način tumači ovo samoubistvo.

Sve u svemu, ovo je gorko-slatko štivo koje se brzo čita. Gorko zbog sudbine glavnih junaka i slatko, odnosno duhovito u pojedinim delovima.

Prave Beograđanke su najzreliji, do sada napisan roman iz budućeg „Beogradskog petoknjižja“. Toplo ga preporučujem svima koji vole knjige domaćih autora, a posebno preporučujem sve romane Igora Marojevića.

Nećete se pokajati, verujte mi.

Fotografija preuzeta sa sajta izdavačke kuće LAGUNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.