Uoči krsne slave

 

 

Zabeleo sneg te godine, zavejao sve puteve, staze, proplanke. I reka se zamrzla, pa su se seljani pitali kako će mladi vaditi iz nje krst na Bogojavljenje.

Stana je tog jutra rano ustala. Namirila je svoje blago, užurbano unela drva iz šupe i naložila vatru. Treba da se kuva i sprema za krsnu slavu.

Postila je tog jutra. Pojela je malo pečenog krompira i glavicu luka, tek da ne bude gladna.

Bila je sama kod kuće. Sin i kćerka su studirali u gradu i kada se čula sa njima rekla im je da ne kreću na put rano ujutru, nego tek u podne, kad malo otopli.

U glavi je presabirala šta sve treba danas da sprema, a šta može sutra, pre podizanja krsne slave.

Vanilice i štanglice je umesila, i sarmu je stavila da se kuva. Prase je već ispečeno, samo da ga iseče i stavi na pradle.

Supu kuva sutra, danas još ostaju žito i ruska salata.

Sve ja to spremam, jedino mi je oko praseta pomogao dever Jovan, mislila je u sebi. Sve će biti u redu, samo da se Dragomir pojavi.

****

Dragomir je četvrti dan provodio u seoskoj birtiji. Terao je uveče svirače da mu sviraju i pevaju tužne pesme.

Zaboravio je na Stanu, na decu, na krsnu slavu.

Mića, gazda kafane, tri puta ga je molio da ide kući, nema više ni para za piće i meze a ni za svirače. Nema veze što nema da plati, biće to opet na crtu, ali Mići je bilo žao Stane i dece. Znao je da sutra podižu uveče slavu. Da domaćin mora da bude kod kuće.

Ali, Dragomir ni po cenu života nije hteo kući.

“ Pogana žena, kurva, prevarila me je sa komšijom Stevom. Ako odem, ima da je polomim i oteram.“

“ Ama Dragomire, šta slušaš kojekakve priče. Stana je dobra žena, verna, nikada to ona ne bi uradila. Hajde kući luda glavo, da spavaš.“

“ NEĆU, šta me teraš? Platiću ja sve, nego, da i ti nisi Mićo bio posetilac u mojoj kući? „

“ E, Dragomire, crni Dragomire, baš znaš da ujedeš. Kako te nije sramota? Momci, hajte, pomozite mi da odvedem Dragomira kući“

****

Stana je plakala dok je čekala da se žito prosuši na krpi, pre mlevenja. Razmišljala je ona da napusti Dragomira, da ostavi sve i da se vrati u roditeljsku kuću. Nije je bilo briga šta će svet reći, plašila se reakcije svoje rođene dece.

Dok su joj se turobne misli motale po glavi, čula je kapiju i glasove.

Gazda Mića je sa nekim momcima doneo Dragomira, bio je toliko pijan da ni na noge nije mogao da stane.

“ Spavaće Stano, i biće on dobro do sutra uveče. “ tešio je Stanu.

Nastaviće se

3 thoughts on “Uoči krsne slave

  1. Predivno. Odlično odabrana tema. Ima takvih priča koliko hoćeš u Srbiji, kao da ih lično đavo goni da ‘teraju bes’ baš pred slavu. Jedva čekam nastavak…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.