Ulicom tuge, treći deo

Odevena u svilenu spavaćicu nežno ružičaste boje, posmatrala je Stevana koji je obukao novu plavu pidžamu. Ćutali su. „Možeš da spavaš u krevetu, a ja ću na ovom otomanu“ reče Stevan i to behu njegove prve reči posle onog „da“ koje je izgovorio u mesnoj kancelariji.

Soba je bila velika, svetla, lepo nameštena. Njihova soba. Ja sam udata žena, ponavljala je u sebi. Svadba je bila mirna i tiha, bez mnogo ljudi. Gomila hrane, pića, velika mladenačka torta koju je napravila njena ujna. I ona i Stevan su bili ćutljivi, nisu ni odigrali prvi ples. Kako, kada se ne vole.

Tih prvih dana posle venčanja, Stevan je bio kulturan, pažljiv i dobar prema njoj. Živeli su kao brat i sestra. Poverio joj se da voli novu učiteljicu Vesnu koja je stigla iz Novog Sada u njihovo selu. Tada je i ona njemu rekla za svoju ljubav prema Miletu. Razvod posle par dana od svadbe nije dolazio u obzir. Obrukali bismo obe porodice, rekao joj je Stevan.

Nije prošao ni mesec od svadbe, a Stevan je počeo da pije, da se kocka, da otkriva svoju pravu narav.

Stana se mesec dana nije čula sa Miletom. Razmišljala je šta je sa njim, gde je, zašto se ne javlja.

Onda se jednog dana svekrva vratila iz prodavnice i preko volje joj rekla da ode u poštu, pošto će za sat vremena imati poziv. Poštarica joj se javila i saopštila joj da Stana ima poziv.

Spremila se i otišla. Da, to je zvao Mile. Bio je na dužem putu, van zemlje. Čuo je da se udala. Bio je tužan. Tada mu je Stana rekla da sa mužem živi kao sa bratom, da je još nevina. Dodala je i da se Stevan kocka i da pije, ali da nije nasilan kada je pijan. Otkrila mu je i Stevanovu tajnu, da voli učiteljicu.

„Šaljem ti novac za autobus do Beograda. Pokrenućemo brakorazvodnu parnicu, imam veze. Bićemo zajedno, ne razmišljaj o selu i o roditeljima“.

Sutradan, odmah posle doručka, Stana je na pošti podigla novac. Otišla je na autobusku stanicu i kupila kartu u jednom pravcu. Spakovala je svoje stvari i napisala pismo Stevanu. Sve mu je objasnila i zahvalila se na pažnji koju joj je pružao u svojoj kući. Napisala je i da pokreće zahtev za razvod. Svekrva je bila u komšiluku kada je izašla iz kuće. Roditeljima će se javiti iz Beograda.

Mile je dočekao na stanici. Odveo je na večeru kod roditelja. Bili su ljubazni prema njoj i bilo im je drago što je sin našao devojku sa kojom će da se ženi. Ni ona, a ni Mile nisu spominjali razvod, ni činjenicu da je pobegla iz sela.

*****

Roditeljima se javila sutradan. Saopštila im je svoju odluku i rekla da je spavala kod roditelja njenog budućeg muža.

Bili su ljuti, ali je ljutnja nestala kada im je rekla da Stevan pije i da se kocka. Pomirili su se sa kćerkinom odlukom.

****

Tog dana kada je rešenje o razvodu postalo pravosnažno, verila se sa Miletom. Veridbi su prisustvovali i njeni roditelji i njegovi, i njena drugarica, buduća kuma, i tetka profesorka. Bilo je napeto prvih pola sata, jer su se ideološki stavovi roditelja isprečili na njihovom putu ka sreći, ali, posle par čaša vina, napetost je popustila.

Svadba je bila velika i vesela. Stana i Mile su sijali od sreće. Otvorili su novo poglavlje svog zajedničkog života.

NASTAVIĆE SE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.