Ukradeni snovi

Upekla zvezda tog majskog dana. Kao da je leto želelo što pre da dođe. Pognute glave Petar je stajao na peronu železničke stanice. Misli su mu lutale, nije mogao da ih sredi.

Pred očima su mu bile suze njegove majke. Zagrljaj mlađe sestre. Natašin poljubac.

Sve tri su otišle sa stanice jer je on tako želeo. Nije mogao da gleda tugu u njihovim očima.

Voz je kasnio. Ništa neuobičajno. Podigao je glavu i napravio par koraka do ulaza u hol stanice. Seo je na prvu praznu klupu i nije primetio gomilu golobradih momaka kao što je on, ljubili su se i pozdravljali sa svojima. On ih nije čuo.

Pored ranca spustio je i dve kese koje mu je dala sestra. Kolači, sokovi, dva boksa cigareta, pažljivo zatvorene činije u kojima su stajale pita sa sirom, i pita sa mesom koje je majka jutros napravila. Dva litra obične, hladne vode.

Sve to nije moglo da stane u ranac.

***

Kupe je bio pun. Savio je nekako svoje duge noge, bilo mu je neudobno, ali morao je da istrpi.

Nije se upustio u razgovor koji su vodila trojica mladića. Jedan od njih je iz kese slične njegovoj izvadio sendvič. “ Kao da ide na izlet“ pomislio je u sebi Petar.

Zatvorio je oči i ponovo dozvolio mislima da lutaju…

****

Petar je rođen u Kruševcu krajem šezdesetih, tada je njegov pokojni otac bio sa službom u tom gradiću. U Kruševcu je proveo detinjstvo. Najlepše uspomene pamti odatle.

U sedmom razredu preselili su se u Niš. Otac je dobio prekomandu i unapređenje. Te godine se rodila njegova sestra. Sećao se dugih šetnji sa majkom pored Nišave. Ponosno je gurao kolica u kojima je sedela mlađa sestra. Od samog njenog rođenja on je bio njen najveći obožavalac. Nije dozvoljavao drugovima da se igraju sa njom. Ona je bila samo njegova plavokosa princeza.

Treći razred gimnazije. Plakao je dok se pozdravljao sa Ivanom. Bila je njegova prva ljubav.

Dolazak u Beograd. Strah od velikih bulevara, gustog saobraćaja, buke. Upoznavanje u gimnaziji. Prva cigareta.

Par godina nakon što su došli u Beograd otac se penzionisao. Ubrzo posle njega i majka je ostvarila pravo na penziju. Da bi ispunila svoje penzionerske dane davala je časove matematike osnovcima i srednjoškolcima. Prestala je da daje časove kada se otac razboleo.

****

Neposredno pred izbijanje krvavog građanskog rata i raspada Jugoslavije otac je ležao na samrtnoj postelji. Tada mu je, na sedmom spratu VMA obećao da će čuvati majku i sestru. Obećao je i da neće biti kukavica ukoliko se „desi nešto loše u državi“.

I..evo sada putuje u kasarnu. Ostavio je najboljeg druga Sašu da čuva njegovu majku i sestru. Saša nije dobio poziv za mobilizaciju jer je od rođenja imao probleme sa zdravljem.

****

Petar se sećao tog dana kada je poštar Nikola doneo plavi koverat.

“ Sine, otadžbina te zove“ tiho mu je rekao pokazujući mesto gde treba da se potpiše. Znao je Nikola da Petar neće vratiti poziv. Bio je tužan što tih dana raznosi samo takvu poštu.

Majka i sestra su bile na pijaci. Po povratku ih je dočekao i skuvao im kafu, mada se majka čudila što piju kafu kada obično to rade posle ručka.

Pokazao je plavi koverat. Majka je počela da kuka, a za njom i sestra.

Posvađan je izašao iz velikog, bogato opremljenog stana. Žurio je kod Nataše, devojke sa kojom se zabavljao par godina. I ona treba da zna da je dobio poziv. Plašio se njene reakcije i slutio je da će reagovati isto kao njegove majka i sestra. I bio je u pravu.

***

Proslavio je prvi maj u Beogradu. Majka ga je i dalje ubeđivala da treba da ode u London, kod ujaka i ujne. Snašle bi se ona i Slađana same. Samo da je on na bezbednom. Nije hteo da čuje za to.

Društvo je bilo rasuto tih meseci. Svi su napuštali Beograd. Samo je Saša ostao jer njegovi nisu imali dovoljno novca, a i znali su da ga niko neće mobilisati. Imao je asmu i probleme sa bubrezima. Nije mogao da trči.

I on je molio Petra da ne ide. Ipak, pristao je na kraju da obilazi njegove i da im pomogne ako nešto zatreba.

Da li sam doneo pravu odluku, razmišljao je Petar dok je voz sporo odmicao…Da li je pametno što sam održao obećanje dato pokojnom ocu?

Nastaviće se

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.