Udaj se za mene!

Beše to davno, ali seća se svih njegovih reči, njegovog ponašanja, seća se te sumorne veze koju je prekidala pa nastavljala, jer je bila mazohista.

Upoznala ih je zajednička drugarica. Ona joj se pre toga žalila kako je sama i kako pati zbog sedmogodišnje veze koja je okončana na čudan način. On je molio drugaricu da se upozna sa nekom devojkom, bio je sam. Želeo je ljubav.

Na prvi pogled, taj visoki, krupni muškarac širokog čela, crne kose, tamnijeg tena, delovao joj je privlačno. Sasvim u redu jer ni ona nije bila neka  lepotica. Niska, kestenjaste kose, ležerno obučena u svim prilikama, emotivno ranjena posle duge veze. Tražila je utehu, bila je sama nekoliko godina.

Kada su se upoznali u njegovom stanu, bio je kulturan i fin. Kuvao je kafu, imao spremljen sok, kolače koje je umesila njegova majka.

Nije im smetala razlika u godinama, bio je jedanaest godina stariji od nje. Mislila je da je stabilan čovek, koji zna šta hoće i koji ima životnog iskustva, mislila je da će možda postati njen „dečko“.

Sutradan je drugarica zvala i rekla joj da je ostavila dobar utisak na njega, i pitala je da li sme da mu da njen broj telefona. Pristala je.

Počeli su da izlaze i kroz vreme su se „smuvali“ kako se tada govorilo za emotivnu vezu.

Iznenadila se kada je jednom u kafiću rekao “ Super, izabrala si Sprajt, malo me koštaš. “ Pomislila je da plati taj Sprajt, ali joj on nije dopustio. Takođe je pomislila da mu je malo novca ostalo do plate. Tada nije ni sanjala kakav je on zapravo.

Posle dva, tri meseca, vodili su ljubav u njenom stanu. Dok su ležali u polutami slušajući muziku sa stereo uređaja, ponudio joj je brak. “ Udaj se za mene“ rekao je jednostavno.

Odgovorila je da se slabo poznaju, da ima vremena za brak. Složio se sa njom.

Ipak, nedugo zatim, ponovio je da želi da se oženi sa njom. Sedeli su u njenom dnevnom boravku, seća se tačno i da je ona pila nes kafu a on kiselu vodu.

“ Kad se udaš za mene, prvo da ideš u kozmetički salon. Da budeš depilirana kao one sa istoka. Ne volim dlake kod žene.

“ Ali, depiliram se redovno..bila je zbunjena..

“ Ali nije ti celo telo depilirano, dlake treba da imaš samo na kosi. A ovih dana uradi brazilku, ja to volim. I usput da ti kažem, ja pijem samo Knjaz kiselu, drugi put je kupi, ovo nije baš najbolje.“

Posle toga je otišao. Bila je zbunjena njegovim zahtevima, ali je išla kod kozmetičara i uradila je kompletan tretman.

Bio je zadovoljan kada ju je video.

Sedeli su na njegovom trosedu, pio je čaj, a ona tursku kafu.

“ Kad se oženim sa tobom, živećemo kod tebe. Ovaj stan ću da izdam, zezaju me na poslu, izgleda da neću još dugo raditi. Ovo bi bio moj prihod a ti imaš finu platicu, a decu će nam čuvati tvoja mama.“

Zapanjeno ga je slušala. Raskinula je sa njim kada joj je po treći put tražio da mu uplati dopunu za mobilni. Bio je bez posla u tom trenutku. Pomirili su se kroz dve nedelje.

Predlagala mu je da mu pomogne da nađe posao. Nije bio toliko star, ali on je odbio uz rečenicu da ga često bole leđa.

Sledećeg meseca su došli u posetu njeni tetka i teča iz Kanade. Upoznala ga je sa tetkom.

“ Mogli bismo brzo da se venčamo, dok su oni tu, imaju para, mogli bi da finansiraju svadbu, a posle da nam prave papire da begamo odavde.“

Ostala je bez reči. Posmatrala ga je i polako shvatala koliki je on materijalista. To joj se nije svidelo.

I dalje je pravio planove- kad se venčaju..

“ Kad se udaš za mene, prvo ćeš da batališ politiku. Tamo, u tom tvom stranačkom društvu ima mnogo muškaraca, ko zna gde ti ideš i šta radiš sa njima posle tih sastanaka. I da ti kažem, ne dopadaju mi se one tvoje drugarice i koleginice sa kojima se družiš. Sve ćemo to da sredimo kad se venčamo.“

Počelo je maltretiranje, verbalno. I nastavljalo se. Raskidala je vezu, i ponovo je obnavljala.

“ Udaj se za mene“ rekao je čim su se pomirili. Dodao je da je bio bolestan, opet ga muče leđa, ali ga zezaju i noga i visok pritisak, pokušaće da izmuva invalidsku penziju.

Ukapirala je da ne voli da radi.

“ Kad se oženim sa tobom, kuvaćeš mi ono šta volim. Mama mora da te nauči. I zamisli, vratiš se sa posla, ja sam kod kuće, čuvam klince, ti sređuješ kuću, mama ti pomaže…

“ A ti po ceo dan sediš ispred mog kompjutera ili ležiš ovde na trosedu i gledaš TV.  “ dodala je besno a on taj bes nije primetio..

“ Da, zamisli koliko bi to bilo lepo. A onda uveče vodimo ljubav i srećni smo.“

“ I nigde ne izlazimo? „

“ Ne, mogu da nam dođu tvoji i moji rođaci ovde, i zajednički prijatelji, kafa, sok, neki kolač i gotovo posluženje“ smejao se..

“ I moraćeš da me slušaš. Ja sam ti muž. „

“ A ako odbijem da te slušam? „

“ Pa..znaš i sama – batina je iz raja izašla..“ nasmejao se i pokušao da je poljubi.

Te večeri, kada je otišao, zvala ga je i raskinula telefonom. Prvo je besneo a zatim se pravdao kako to nije baš tako mislio..i tada ga je upitala “ da li je voli“…Rekao je da je zavoleo, i da hoće brak sa njom. Spustila mu je slušalicu.

Znala je da se nijednom nije šalio, iako se smejao. Bio je materijalista i despot. To se videlo iz njegovog ponašanja.

Raskinula je, patila je, ali više ga nije zvala.

****

Godine su prolazile. Imala je divnu vezu koja se tragično završila. On kao da je znao, zvao je u to vreme, želeo je da se vide. Odbila je.

Nedavno je opet zvao, žalio se da je slomio nogu, da je kod majke, prodao je stan jer je bio dužan..i uspeo je da ode u invalidsku penziju. Smejao se kada mu je rekla da je to sada i njen status. Ponovo joj je ponudio brak, po ko zna koji puta.

Nisu se videli. Nije otišla da ga poseti. Kad je zove, odbije mu poziv. Zapamtila je reči da je „batina iz raja izašla. „

Sada je sama, ima sećanje na jednu divnu, pravu ljubav, ali je spremna da ide dalje. Nije više mazohista, naučila je da voli i ceni sebe.

Veruje da će naći neku srodnu dušu i da će sve biti u redu…a ukoliko ne bude, raskinula bi odmah. Nikada više neće dozvoliti verbalno maltretiranje, niti će čuti reči “ batina je iz raja izašla. „

2 thoughts on “Udaj se za mene!

  1. Valjda čovek kroz svoja iskustva nauči kako da se brani od ovakvih ljudskih kreatura.
    Što se mene tiče, draga Rado, ovaj klipan ne bi imao šansu ni prvi, a tek drugi, treći put…. 🙂
    Istina je da svaki mazohista nađe svog sadistu. Ako ga traži. I obratno.
    CmoKisS <3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.