Tetka Smiljini saveti

Leto beše na izmaku, kada je Višnja došla kod tetke na par dana, da odmori pre ispitnog roka.

Tetka Smilja je živela u maloj varošici, redovno je sa komšinicama pila kafu, ali ovog jutra je svima javila kako ima gošću, pa će biti druge prilike za kafu. Osim tih komšinica retko je ko dolazio kod Smilje. Živela je sama, a ono malo rodbine razišlo se što po gradovima, što po inostranstvu. Nije imala sa kim da priča o svom životu i da se kaje nad njim..komšinicama je davno to ispričala.

Višnja je odlučila da obraduje svoju tetku i da joj promeni monoton život makar na par dana.

Sedele su u dvorištu, na baštenskoj garnituri, i tetka Smilja je prvo poslužila slatkim od belih trešanja, kako red nalaže, a zatim kafom- pre ručka. Bilo je još rano za ručak.

– Znaš sine moj, kažu uči školu, postani svoj čovek..a vidiš koliko je nezaposlenih na birou. Ne kažem ja tebi da zapostaviš fakultet, kreni putem koji si izabrala, nego samo glasno razmišljam. Plašim se dete moje, kako ćeš se kasnije snaći. Diploma u džepu, a ti prodaješ jaja na nekoj tezgi. Ima toga u današnje vreme, lepo tetkino dete. Šta meni danas vredi diploma fakulteta kada je penzija mala? Moraš i na starost da razmišljaš. Brzo ona doše, dok se okreneš prođu godine.

Dete moje, uči nešto i završi ali da odmah nađeš posao u struci.

– Teto, mene čeka posao u firmi gde je tata jedan od šefova. Obećali su mu da ću početi da radim kad završim fakultet. Ali, on mora u penziju. Takav su uslov postavili.

– Vidiš dete, postavljaju uslove. A da je tvoj otac neki direktor ili budža kako to vi mladi kažete, dobila bi direktorsko mesto i šofera pride. Znam ja kakva su danas vremena. Samo  tatina i mamina deca iz tog snobovskog miljea dobijaju odmah poslove, avione, kamione.

Čudna vremena sine moj. Ali, da zanemarimo ove teške teme. Lepo je i sunčano jutro. Dete, imaš li ti nekoga kome si poklonila ljubav?

– Imam tetka jednu vezu. Šta će od nje biti, videćemo. Dvoumim se.

– Nemoj dete moje. Nemoj kada ti tvoja tetka kaže. Pričaju da je brak odricanje, da u braku trpiš svašta, da ti muž vileni po kafanama dok ti menjaš deci pelene. Ima toga sine. Ima svačega u životu. Ali, gledaj mene. Kao stari panj provodim ovde dane. Nemam s kim da se radujem, nemam s kim da se posvađam. Da nije ovih komšinica, sama bih pila ovu kafu. Meni je čemerna.

– Zašto se ti tetka nisi udala? Bila si lepa devojka. Gledala sam slike.

– Prvo pogibe moj brat, a tvoj stric. Zatim se otac šlogirao. Majka pod stare dane prešla u neku veru, što je naša crkva smatra za sektu. Po vasceli dan je bila tamo u nekoj  njihovoj kući za sastanke.

Ja sam gledala bolesnog oca, kuvala, spremala. Ne kažem ja da nisu dolazili momci-jesu. Tražili su da izađemo, da se zabavljamo. A ja tvrdoglava i izbirljiva, plus dodatno opterećena u kući, svakome sam nalazila mane. I ostadoh sada sama.

Nemoj da budeš kao ja. Ti si pametna, lepa, divna devojka i treba da nađeš životnog druga. Rodiš decu, ona porastu, a ti onda imaš i da se s nekim porazgovaraš kad ostariš i da te neko gleda, da ti pruži čašu vode.

– Čašu vode?

– Tako se kaže lepo tetkino.  Nego, popismo kafu. Odoh da vidim ručak. A ti se prošetaj avlijom, uzberi neki cvetak, da ukrasiš sobu, a ja ću da spremim pelcere za tvoju mamu. Polako, nigde ne žurimo. Ne ideš kući dok se lepo ne odmoriš.

Šta ja pričam, matora usedelica! Puna sam priče, a supa tamo vri. Odoh dete u kuhinju, a ti šetaj, i razmisli malo o ovim mojim savetima. Možda je neki i pametan, ko zna.

10 thoughts on “Tetka Smiljini saveti

  1. Kad smo mladi, savjeti starijih su nam smijesni i cudni, a kasnije uvidimo koliko su bili u pravu… Moramo najcesce sami da naucimo iz svojih gresaka u zivotu, da bismo shvatili o cemu su stariji tada govorili. Odlicna prica 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.