Tajna se uvek otkrije, treći deo

“ Devojka će sigurno ispričati celu priču. Važno je da je progovorila. Kada sve ispriča, poslaćemo prijavu policiji i Centru za socijalni rad.“

Na redovnom jutarnjem kolegijumu Ivanina lekarka se savetovala sa kolegama.

“ Koliko misliš da će ostati kod nas?“ upitao je jedan kolega.

“ Ne znam u ovom trenutku. Važno je da se otac uhapsi, a da majka i sestra budu spremne na saradnju i sa nama i sa policijom i sa Centrom. Možda dve, tri nedelje da se oporavi od traume i da se sredi situacija kod kuće. Tada može lečenje da nastavi ambulantno.

*****

Na pitanje sobnih drugarica zašto je tu, Ivana je kratko odgovorila da je žrtva porodičnog nasilja. Sada, osmog dana boravka na klinici, odlučila je da ispriča celu priču o svom životu. Lekovi su je smirili, na odeljenju nije bilo buke ni galame, bila je lepo prihvaćena od svih, samo, i pored svega toga, želela je da se što pre vrati kući i da osmisli svoj dalji život. Na odeljenju je imala dovoljno vremena da razmišlja. O odvajanju od porodice, zaposlenju i nastavku studiranja, o tim svojim željama želela je da se popriča sa svojom lekarkom. Ali pre toga, mora da ispriča šta se sve dešavalo tokom proteklih godina.

*****

Majka se udala mlada, tek je završila trgovačku školu i našla posao. Njeni su bili siromašni i želela je da sama zarađuje, ali i da nađe sebi nekog mladića sa kojim bi zasnovala porodicu. Tako je i bilo. Oca je upoznala jedne večeri u bioskopu u koji je otišla sa drugaricom. Retko je inače izlazila. Na prvi pogled dopao joj se visoki, zgodni mladić koji je bio ljubazan dok su izlazili iz bioskopa posle projekcije filma. U bioskopu je bio sam. Rekao je da su uglavnom svi iz njegovog društva oženjeni, i da mora sam da ide u bioskop. Pozvao je majku i njenu drugaricu na sok i kafu.

Posle kraćeg zabavljanja, ona je ostala trudna i rešili su da se venčaju. Prvo su živeli u velikoj kući njegove porodice. Otac i majka su mu bili advokati, i deda takođe, bili su bogati. On nije završio prava. Više je voleo noćni život, alkohol i devojke. To tada majka nije znala. Radio je kao šef na nekom stovarištu.

Dok se ja nisam rodila, bio je nežan prema majci, i retko je pio. Kada sam napunila dve godine, vratio se svojim starim navikama. Tada su ga deda i baba izbacili iz kuće. Mama i ja smo ostale, ali je on došao po nas posle mesec dana. Preko firme je izmolio da preko reda dobije stan.

To su bila ona vremena u kojima su plate bile uredne i dovoljne za život, i kada su firme delile stanove svojim radnicima.

I majka je imala lepu platu, tako da su brzo opremili nov stan. Verovala je da će se on smiriti sada kada su živeli sami.  Pošla sam u obdanište sa tri godine, a dve godine kasnije rodila se moja mlađa sestra.

Živeli smo lepo i mirno, tako su svi mislili o nama. Ali, otac je počeo sve više da pije. Tada sam, iako mala, primetila da čudno posmatra moje drugarice iz škole.

Vreme je prolazilo, i kada sam napunila jedanaest godina, postala sam pravo žensko, znate na šta mislim. Ivana se tada ućutala. Bilo joj je neprijatno da nastavi ali morala je.

Sestra je bila u selu, kod maminih roditelja, ja sam išla u školu pre podne, a mama je te nedelje radila poslepodne.

Dok sam posle ručka spremala knjige za sutradan, ušao je u moju sobu, blago pripit. Počeo je da mi tepa i da me mazi. A onda je postao grub. Počela sam da plačem, a on mi je naredio da ćutim. I kada sam posle ležala na svom krevetu umrljanom od krvi, uplakana, rekao mi je da ne kažem mami za „našu zabavu“. To će biti naša tajna.

Majku je počeo da tuče onda kada mu se nije dopao ručak, ili kada nije imala para da mu da za kafanu. Za incest je saznala posle godinu dana moje patnje. Otac više nije razmišljao o tome kada majka radi. Prilazio mi je kad god je poželeo. Tako nas je majka zatekla jednog dana kada se vratila iz prodavnice. Počeli su da se svađaju, a onda joj je on zapretio da će nas sve ubiti na spavanju ako nekome nešto kažemo.

Mogla je tada majka da se razvede, i da pređe da živi kod svojih roditelja. I tamo bi našla posao, a sestra i ja bismo nastavile školovanje u selu. Ali, ona to nije uradila.

Upala je u depresiju, pokušala da se ubije, bila je u bolnici više puta tokom ovih godina. Sestra je često odlazila kod babe i dede, i onih bogatih i kod maminih. Preko radne nedelje spavala bi kod tetke koja je živela u blizini. Sestra nije želela da prihvati šta se u našoj porodici dešava. Bežala je od njega kad god je mogla.

Upisala sam posle srednje škole psihologiju, želeći prvo sebi da pomognem. Iako je bio stariji, otac je i dalje bio nasilan. Manje je pio ali je zato mene više maltretirao.

Njegovi roditelji su umrli kada sam pošla na fakultet, on i tetka su prodali kuću i podelili novac. On je polovinu tog novca zadržao za sebe, da ima kao džeparac, kako je govorio, a ostatak smo uložili u renoviranje stana i kupovinu novih stvari.

Mamina majka je umrla posle šest meseci od smrti očeve majke. Ostao mi je još deda, mamin otac koji je sada bio star i bolestan.

Tetke, majčina i očeva sestra, nisu saznale šta se dešava kod nas, i nije im bilo jasno zašto je mama depresivna i zašto je bila u bolnici nekoliko puta.

Nastaviće se

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.