Svetski dan štednje

Danas se obeležava Svetski dan štednje koji je ustanovljen davne 1924.godine u Milanu.

Narodna banka Srbije obeležava i ove godine Dane štednje, od 30.10. do 03.11.2017.godine. Ove godine se u okviru obeležavanja Dana štednje u medijima pojavila vest-predlog da se uvede novi predmet u škole- upoznavanje sa osnovama finansija.

Dnevne novine BLIC postavile su pitanje ko danas u Srbiji štedi, odnosno da li je štednja rezervisana samo za dobrostojeće građane.

Kada se spomene Svetski dan štednje odmah se setim osnovne škole i dana kada su nam učitelji delili kasice prasice i objašnjavali šta je to štednja 🙂

Imala sam nekoliko kasica prasica i stvarno sam štedela ubacujući papirne apoene novca i one druge.

Godine su prolazile, ja sam odrasla, situacija u mojoj porodici se promenila, a i situacija u zemlji takođe.

Sećam se redova ispred banaka Jezde i Dafine. Sećam se i hiperinflacije i perioda kada su samoposluge bile prazne a siromašnim građanima se delio hleb na Trgu Republike.

I ti dani i te godine su iza nas. Ipak, obična, srednja klasa koja preživljava putem kredita i kreditnih kartica teško može da uštedi neki veliki novac.

Ja „štedim“ tako što ne diram novac na mojoj kreditnoj kartici. Trudim se da ga upotrebim samo kada je neophodno, a štedim i za Noć knjige 🙂

Srbija spada u red najsiromašnijih zemalja u svetu. Baš iz tog razloga njeni građani ne mogu da štede. Štedeli su pre nekih 40 godina i pre. Danas samo oni sa dubljim novčanicima štede.

Ipak, bilo bi mi drago ukoliko bi se u škole uveo predmet-upoznavanje sa osnovama finansija. Mislim da bi deca tada više cenila ono šta dobijaju od roditelja. Izvinjavam se ukoliko sam pogrešila u nazivu tog predmeta koji je za sada samo predlog.

A vi, da li možete da nešto uštedite ili nemate tu mogućnost?

2 thoughts on “Svetski dan štednje

  1. Odličan predlog za nastavu. Baš bi trebalo. Štedim tako što se ne zadužujem i trošim koliko imam. Ne ostane da stavim sa strane, ali i tome sam sve bliže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.