Svetski dan knjige i autorskih prava

Danas se obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava. 

Na ovom blogu postoje tekstovi posvećeni knjigama i autorskim pravima.

Povodom današnjeg Svetskog dana knjige mogu da izrazim radost jer su poznate izdavačke kuće protekle nedelje dale značajne popuste pri kupovini knjiga. Da, iskoristila sam popust jedne izdavačke kuće i kupila tri knjige. Čarobna knjiga je zaista pokazala da je čarobna 🙂 Ponudila je naslove različitog žanra po ceni jedne knjige koja košta 166, 33 dinara. 

Obradovalo me je saznanje da su neki od ponuđenih naslova rasprodati, i to u kratkom periodu, na početku ove prolećne akcije. Znači, polako se vraćamo čitanju. To uliva nadu.

I Vulkan  i Laguna imaju popuste na svoja izdanja. Iskoristite ove akcije i ukoliko možete i želite kupite knjige, ili bar jednu.

Kao pasionirani čitalac srećna sam zbog ovog poteza izdavačkih kuća. Kao pisac u pokušaju, razmišljam o autorskim pravima. Ne znam da li je neko nekada preuzeo moj tekst bez odobrenja. Iskreno, dok pišem i ne razmišljam o tome. I ne bi mi smetalo da vidim da se neko potpisao ispod mog teksta. Časna reč, ne bi mi smetalo. To bi bio znak da dobro radim ovo što znam i volim.

I da ne bih previše filozofirala danas, želim samo da obavestim sve one koji vole istorijske romane da tokom maja u Laguni izlazi iz štampe „Pariz“ u dva toma autora Edvarda Radefurda koji je napisao “ Rusku“ u dva toma, “ London“ u tri toma i “ Njujork“ u dva toma.

Ove knjige koje nas upoznaju sa nastankom i istorijom Rusije, Londona i Njujorka su zanimljive i otkrivaju nam i manje poznate istorijske detalje.

Takođe vam preporučujem da zavirite u naslove savremenih srpskih pisaca. Nemojte olako donositi sud o knjigama Jelene Bačić Alimpić i Igora Marojevića, na primer. Zanimljive su i svaka od njih nosi u sebi neku pouku. 

Ovo je moj skroman doprinos povodom Svetskog dana knjige. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.