Svaki trenutak je važan

Pre nekoliko dana dobila sam mejl od Unicefa Srbija, sa ponudom da učestvujem u kampanji “ Svaki trenutak je važan„. Ovom kampanjom se podiže svest kod roditelja da je važno posvetiti pažnju deci u njihovih prvih hiljadu dana života.
Bila sam oduševljena, i istovremeno zbunjena. Zašto i kako me je našao Unicef kada se ovaj blog samo ponekad bavi decom. Pristala sam na saradnju. Kasnije sam shvatila da treba da pišem o deci.
Ja na žalost nisam mama i nikada to neću biti. I kako ja mogu da znam koliko je dojenje važno, kako se razvija bebin mozak ili kako se treba igrati sa decom.
Bila sam uplašena i tužna. A onda sam odlučila da pokušam da napišem tekst koji upravo čitate.
Izabrala sam temu koja je meni lično bliska-čitanje.

Sa ove vremenske distance shvatam da je moja ljubav prema čitanju počela i pre polaska u školu. Roditelji su mi čitali bajke. Imala sam i mnogo slikovnica. Svega se toga sećam kao kroz maglu.
U magli mi je i sećanje da dan kada me je mama učlanila u biblioteku. Imala sam šest godina.

Drage mame i tate, ukoliko želite da vaša mala princeza ili vaš mali princ odraste u zdravu i stabilnu osobu, kreativnog duha, čitajte! Pevušite bebama. Bebe upijaju svaku reč, osećaju sa vama bliskost.
Kada princeze i prinčevi malo porastu kupite im slikovnice i pokušajte da odvojite po 15 minuta dnevno za zajedničko čitanje. Ukoliko steknete rutinu i čitate deci po 15 minuta dnevno ona će za godinu dana čuti i upamtiti milion reči.
Pozovite drugare svoje dece i krenite u pustolovinu grupnog čitanja. Deci će biti zanimljivo, a ukoliko im ponestane pažnje, nemojte da ih grdite.
Vratite se u detinjstvo drage mame i drage tate. Dok čitate basnu oponašajte životinje. Promenite glas, opustite se i za tren budite druga osoba-princ, princeza, malo nestalo mače…
Vaše dete na taj način stiče potrebne kognitivne sposobnosti, u njemu se bude kritičko razmišljanje i mašta.

Posle čitanja odvojite vreme za razgovor o onome šta ste čitali. Na taj način pomažete svom detetu da stekne veštinu komunikacije.

Posvetite vreme detetu. Izmišljajte sa njim novu priču. Pustite dete da bude kreativno.

Deca koja od malena imaju kulturu čitanja brže i lakše usvajaju nova saznanja u školi.

Dete će dok mu čitate sa vama osećati bliskost, i osetiće sigurnost.

Svaki trenutak proveden sa detetom je dragocen. Ne propustite da zapamtite prvih hiljadu dana vašeg deteta.

Nemojte mi zameriti što nemam ličnog iskustva sa bebom. Nadam se da sam ovim tekstom bar malo približila važnost čitanja deci.

I zapamtite-svaki trenutak je važan!

Tekst nastao u saradnji sa Unicefom.

Fotografija preneta sa sajta UNICEF SRBIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.