Svadba

Kada se ljubav kruniše brakom, tada u većini slučajeva sledi svadbeno veselje. Retki su parovi koji ne prave svadbeno veselje.

U selima još postoje običaji: mlada se simbolično „kupuje“, kad se obavi „kupovina“ dever izvodi mladu i puca, zatim „vojvoda“-sestrin muž pogađa jabuku. Pri povratku iz opštine i crkve svadbena povorka se vraća drugim putem, ne onim kojim su išli u opštinu i crkvu. Mladu dočekuje svekrva, pruža joj bebu ili neko malo dete, što znači da i svom sinu i snaji želi da uskoro postanu roditelji. Mlada preskače korito, baca pirinač preko kuće..zatim slede običaji „darivanja“ mlade koji su se još zadržali u nekim selima, ali i u prigradskim naseljima Beograda.

Ove običaje pišem onako kako ih se sećam, možda sam negde pogrešila. Išla sam na svadbe u kojima su se poštovali ti običaji nastali davno.

U gradu, konkretno u Beogradu, postoji kolektivno venčanje ispred Skupštine grada i održava se tokom maja. Matičar dolazi iz gradske opštine Stari grad.

Oni koji žele samostalno venčanje, bez prisustva drugih mladih bračnih parova, prave u velikom broju svadbu u restoranu.

Mlada po izlasku iz opštine baca bidermajer i za devojku koja uhvati bidermajer veruje se da će se sledeća udati.

Pored restorana mladenci biraju i neobična mesta za venčanje: u balonu, u avionu, na malom brodiću..Matičari izlaze u susret tim željama ali je takvo venčanje skuplje od onog standardnog, u opštini.

Na svadbama se drže govori uz čašu vina, obično govore drže mladin otac ili svekar i kumovi.

Slušaju se uglavnom narodnjaci. Dolaze i trubači. Neki mladi bračni parovi svadbeno veselje prave uz domaću i stranu rock i pop muziku.

Sečenje svadbene, „mladenačke“ torte je poseban ritual.Oko mladenaca se okupljaju njihovi najbliži i kumovi obavezno, prve parčiće te torte dobijaju mlada, mladoženja, njihovi najbliži pa tek onda ostali svatovi.

Posle svadbe mladenci odlaze na bračno putovanje.

Nažalost, poslednjih godina retko idem na svadbe. Volim da gledam i venčanje u opštini i u crkvi. Dopada mi se i taj običaj „kupovine mlade“. Jedino ne volim narodnjake na svadbi i znojave, crvenih obraza tetke, ujne i strine kako igraju kolo.

Maštala sam o svom venčanju. Venčanica, ne preduga, boje šampanjca..kumovi i najbliži..opština, crkva..Skadarlija..

Ko zna, možda mi se to maštanje ostvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.