Sto pet i opet, drugi deo

“ Hajdete Luka polako, možete Vi da hodate, polako samo!“ Fizioterapeut je pomogao Luki da ustane. Uz pomoć hodalice koju je gurao desnom rukom došao je do sale za fizioterapiju.
Kolica je davno bacio. Imao je četrdeset sedam godina i dva moždana udara iza sebe. Govor mu je takođe bio oštećen posle onog jačeg udara, ali ga je savladao uz pomoć logopeda.
Polako se, zahvaljujući Snežani, vraćao životnoj energiji.

Bolest je napala njegovo telo kada je bio pod velikim stresom. Razveo se od žene sa kojom je deset godina bio u braku. Razveli su se jer ona nije želela da ima decu. Zbog toga je patio godinama. Njegove molbe i reči da voli i želi decu nisu dopirale do žene koja je razmišljala samo o materijalnim stvarima.
Takođe su u školi u kojoj je predavao francuski jezik i književnost vršili pritisak da ode. Ukidali su francuski i škola je, po nekom programu, prihvatila da drugi jezik, pored engleskog bude španski. Na kraju je ipak dao otkaz. Izašao je i iz stana u kome je živeo sa sada bivšom ženom.
Vratio se kod roditelja i mlađeg brata jer nije imao dovoljno novca za zakup neke garsonjere.
Davao je privatno časove francuskog, povremeno je nalazio poslove prevodioca na internetu. Uštedeo je malo novca i kada se preselio u jednu garsonjeru na periferiji grada doživeo je prvo lakši, a dva dana kasnije teži moždani udar. Stres i pritisci roditelja da ponovo nađe ženu i stabilniji posao, učinili su svoje.

I evo ga sada ovde…na mestu koje nikada nije voleo. Nije voleo one bolničke mirise, nije voleo da bude slab i nemoćan. Ipak, uspeo je da se izbori sa depresijom koja ga je uhvatila kada je shvatio da ima problem i sa govorom. Tablet mu je bio neka vrsta prozora u svet. Nerado je prihvatao posete, jer su roditelji stalno pričali isto, a brat mu se žalio na njih.

Lekari su prognozirali da će uspeti da stane na obe noge. Za paralizu ruke ništa nisu govorili. Iako nije bio sklon predrasudama, pitao se kako će Snežana da reaguje kada vidi njegovu levu, mlitavu ruku. Stalno je radio i vežbe za nju ali tu napretka nije bilo.

***

Snežana, pomalo buckasta ali lepog izgleda četrdesetogodišnjakinja tih dana je bila na odmoru. Radila je kao ekonomista u jednoj stranoj kompaniji. Živela je sa roditeljima posle raskida dugogodišnje veze sa čovekom koji je ostavio zbog neke mlađe i zgodnije devojke. Tugovala je jedno vreme, a onda se smirila i odlučila da potisne prošlost u drugi plan.

Slučajno je upoznala Luku na jednom internet forumu. Brzo su se složili da sa privatnih poruka pređu na Fejsbuk jer je bio lakši za komunikaciju.

Luka se razlikovao od njenog prethodnog partnera. Pre svega, bio je obrazovaniji od njega, kulturniji i nekako ga je zamišljala kao mirnog i tihog čoveka. Obradovala se kada je saznala da je bila u pravu. Dobila je fotografiju od njega, a kroz duge razgovore sa njim upoznala je i njegovu dušu i karakter. Ali, plašila se zaljubljenosti, ljubavi, novog bola.

Tada nije znala da greši, da joj Luka neće naneti bol.

Nastaviće se

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.