Sestro slatka!

ČEKANJE

Vera je tek primila smenu u kafani u kojoj je konobarisala već pet godina. Razmišljala je kako će joj i ova smena biti duga, jer u kafani nije bilo puno gostiju.

U uglu, u blizini šanka primetila je Božu. I on je primetio nju.

“ Sestro slatka, da ja pređem za šank, da ne vičem mnogo?“

“ Nisam ja sestra slatka, ja se zovem Vera.“

“ Ma znam Veročka, nego ja volim da te tako zovem. Znaš i sama da nemam rođenu sestru i ti mi je zamenjuješ, eto da znaš.“

Boža se premestio za šank, i osetila je da nije pijan, već samo blago pripit. Nije još zaplitao jezikom.

“ E moja sestro slatka, umoran sam ti ja mnogo. Sve me boli. I duša i telo. Srce me bre boli. Ja čekam i čekam i čekaću…“

Vera je posmatrala Božu. Bio je čovek srednje visine, prosed, malo poguren.  Redovno je svraćao u kafanu, „na po jednu“ i ostajao satima, jednom se desilo, kolega joj je pričao, da je dočekao jutro u kafani. Sam samcat sa tim kolegom.

“ Božo, smiri se. Koliko puta sam ti za ovih godinu i po dana rekla da se ona neće vratiti. Otišla je sa onim lovatorom u Nemačku, ti joj više nisi ništa. Razveli ste se Božo! Shvati to!“

“ Veročka moja, sipaj mi još te votke. Imam para, ne brini. Izmiriću i ono na crtu. Znam ja sestro slatka da je ona otišla, al se ipak nadam. Znaš, čovek je živ dok se nada. I ja zato čekam i čekaću.“

Vera je pustila neku muziku i onda su počeli da pristižu gosti. Još dve votke je popio Boža i platio je sve ono što je bilo na crti. Još je sedeo za šankom, dok je ona žurno prolazila između stolova.

“ Sestro slatka, da ti kažem, ona će se vratiti! “ Boža je već zaplitao jezikom..“ Dođi da ti kažem“..

“ Ne mogu Božo, vidiš da radim. Što si bre takav“.

“ Dođi Veročka sestro slatka. Dođi da šapnem, da ne vičem..

“ Crni Božo, poslužujem goste, naplaćujem, moram i sudove da operem, a ti me bre ovde opet zamlaćuješ.“

“ A koga da zamlaćujem sestro slatka? Koga? Odvela mi sina, sina bre! Bio je ovde najbolji đak. I sportista, junačina. I ja ga nisam video šest meseci.

“ Božo..“

“ Samo još malo..sin mi je rekao da bi se rado vratio ovde, ali da mu ona, mama, ne dozvoljava. Kaže mu da sam batalio radnju kada sam upao u dugove, i da mnogo pijem i da ništa ne jedem. A ja je sestro čekam. Čekam da se vrati sa detetom. Samo to želim..zaplitao je i Vera ga je jedva razumela.

“ Božice, mnogo si popio. Ajde lepo kući. Evo, sada ću da ti sredim da te Miki odbaci do kuće. Evo, ponećeš i pljeskavicu i pomfrit. To kuća časti. „

Vera je žurila da ga isprati što pre. Videla je da će joj zaspati za šankom, ako ga ne isprati kući.

“ Joj Veročka, nemoj da pakuješ..ponesi to svojoj kući ili ovde pojedi. Ja nisam gladan, Ja bre umirem za detetom i za njom.“

“ Božo, ajde lepi, zove te Miki, upalio je kola, ajde pa sutra dođi. Evo ti kesa.“

“ Eeee..samo oćeš da me se otarasiš. Jedno da znaš- kap alkohola nisam okusio dok je ona bila tu. Propio sam se zbog nje. Uništi život i detetu i meni..Idem, idem, neću da smetam“…teturao se ka izlazu.

Miki, njen kolega vozač koji je dostavljao hranu na kućne adrese, sam se ponudio da vozi Božu. Video je da je te večeri popio mnogo.

Vera se vratila za šank i počela da pere sudove. Gosti su bili posluženi, a novih još nije ni bilo. Verovatno ih neće ni biti, radni je dan, vikendom je drugačije.

Prala je sudove i mislila na Božu. Pitala se da li je moguće da je žena našla drugog kada je Boži propao posao i kada je od gazde morao da postane radnik u jednoj radionici. Bio je dobar auto električar i voleo je posao, nije bežao od njega.

Kako izgleda ta žena kada je Boža toliko čeka. I sina čeka. Ne može da trpi da ga viđa na šest meseci, dugo je to vreme.

Veri je bilo žao Bože. Nije bio loš čovek. Postao je alkos jer mu se porodica rasula, nestala.

Da li će se ona vratiti kad lovator bankrotira, pitala se i dok je brojala pazar.

“ Sestro slatka“..osmehnula se ovim rečima. Tako je Boža nju zvao. I gledao je kao sestru, nikad kao ženu.

On je čekao…a ona, Vera, još je bila sama iako je prešla četrdeset..i ona je čekala.

4 thoughts on “Sestro slatka!

 1. da sa postane alkos, alkosi uvek imaju neki izgovor. otišla žena, odvela dete. pa, da ona je zla jedna žena, poskočiše oni koji „razumeju“ Božu. Jer, žene uvek odlazi iz hira.
  Strašno.

 2. Alex, znam čoveka koga je žena ostavila upravo zato što je ostao bez novca. Nije postao alkos..ali verujem da postoje oni koji psihički posustanu posle razvoda zbog ljubavi prema deci koja više nisu sa njima.

 3. Kao da je iz stvarnosti uzeta rečenica: „On je čekao…a ona, Vera, još je bila sama iako je prešla četrdeset..i ona je čekala.“
  Zaista je mnogo Vera koje čekaju nekog Božu iako vrlo dobro znaju da je pijanica i da najčešće ostaju uz „kapljicu“ do kraja života.
  Vera ipak, na neki način, čeka baš njega.

  Stihovi koje peva Korni grupa: „… kakav je takav je, ščepaj ga, ne daj ga, jer je muškarac.“
  Istovremeno oni koji zaslužuju pažnju ostaju neprimećeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.