Prikaz romana Tuđine Igora Marojevića

Romanom Tuđine Igor Marojević je završio svoje Beogradsko petoknjižje u koje spadaju romani: Parter, 24 zida, Beograđanke i Prave Beograđanke. Ovaj roman se u velikoj meri razlikuje od ostalih. Ljubav i potraga za ljubavlju su jedine spone koje povezuju ovaj roman sa prethodnim.

Šta su tuđine? Da li su to gradovi u kojima živimo a ne uklapamo se u njihovu sredinu? Da li možda u sebi nosimo tuđinu, da li nas ona prati ma gde se našli? Ili su tuđine naša shvatanja, naši pogledi na život koji se razlikuju od shvatanja većine oko nas. I šta je samoubistvo, da li je ono samo lični čin pojedinca?

Samoubice nisu samo oni koji se odluče na taj čin, već i oni koji svojim porocima ubijaju sebe.

Samoubice su, po Ratomiru Jaukoviću, glavnom junaku romana, i oni koji svesno dočekuju bombe pevajući i igrajući na Trgu Republike, noseći bedževe sa znakom mete.

Da li pojedinac treba da se uklopi u masu i bude deo nje i pored toga što mu se postupci mase ne dopadaju? Da li je kolektivizam važniji od individualizma?

Da li je usamljenost jedino sklonište od kolektiva? Šta pojedinac koji misli i koji se oseća drugačije treba da radi da bi se izborio sa kolektivizmom koji preti da ga proguta?

Možda su samoubistvo ili prava ljubav jedina skloništa od onog kolektivnog duha?

Odgovore na ova pitanja možemo naći u romanu Tuđine Igora Marojevića.

Fotografija preuzeta sa sajta izdavačke kuće Laguna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.