Prikaz romana Starija Ljiljane Šarac

Četvrta po redu knjiga-roman Ljiljane Šarac Starija razlikuje se od dosadašnjih romana Ljiljane Šarac, ne samo po tematici već i po tome što se radnja romana dešava samo u sadašnjosti.

Nadica, glavna junakinja romana odgovorna je, požrtvovana majka i supruga i odana sestra. Sa starijom sestrom Tanjom radi u stomatološkoj ordinaciji koju su nasledile od pokojnog oca.

Njen suprug Borko je građevinski investitor i oni sa sinom Stefanom žive u velikom i udobnom stanu. Naizgled harmonični brak, ruši se onoga dana kada Nadica u stanu zatiče muža sa mladom ljubavnicom.
Šokirana tim prizorom poverava se starijoj sestri.

Kada prva bol zbog izdaje prođe, Nadica po sestrinom savetu menja frizuru i garderobu.
Promena estestskog izgleda nije jedina promena u Nadičinom životu. Sa mužem se dogovara da ostanu u istom stanu, zbog sina, ali da svako živi svojim životom.

Posle tog dogovora Nadica u kafiću blizu svog radnog mesta upoznaje Branka sa kojim stupa u strasnu vezu.
U međuvremenu, njena sestra koja ima 49 godina ostaje trudna i preispituje sebe da li treba da rodi to dete, s obzirom da već ima odraslog sina.

Ljiljana Šarac ovim otvara dve tabu teme koje još uvek postoje na našim prostorima. Može li starija žena da rodi dete? I kako to izgleda kada starija žena stupi u vezu sa mlađim muškarcem.

Posle veze sa Brankom Nadica slučajno stupa u skoro platonsku vezu sa veterinarom Sašom i nakon okončanja i te veze Nadica jedne večeri vodi ljubav u džipu sa mladićem kojem je samo 26 godina.
Dolazi do javnog skandala i Nadica rešava da ode iz Beograda na neko vreme.

U međuvremenu, u stan u kome je živela, vraća se njen muž koga je, povređenog na skijanju, ostavila mlađa devojka.
Nadica odlazi kod advokata, dobija papire neophodne za razvod, dolazi kući i daje dokumenta za razvod mužu. Sin odlučuje da ostane sa ocem za koga je mnogo vezan, a Nadica se sprema da ode u vikendicu vlasnika kafića u kome je bila stalan gost. Ostavlja sina da živi sa ocem i sestru koja je pred porođajem.

Da, prepričala sam gotovo ceo roman. Morala sam to da uradim jer ne znam kako bih drugačije objasnila lik Nadice, žene koja sticajem okolnosti, od verne i dobre supruge, majke i sestre, postaje žena za kojom lude mlađi muškarci.

Ona se ne miri sa mužem i ne ostaje sa njim i sa sinom, ona nije tu da se nađe sestri uoči porođaja. Nadica misli samo na sebe. Ne dopada mi se. Ona stavlja svoju ličnu sreću iznad svega. Da li je u redu stavljati svoju ličnu sreću na prvo mesto?

Tačno, njoj sestra oprašta što mora da ode iz Beograda, i njen sin se opredeljuje za oca..ALI..

Da li je sve to moralno ispravno? Zašto nije mogla da oprosti mužu prevaru, svesna da se oboje nalaze u krizi srednjih godina?

Pitanja mi se sama nameću.

Prvo, luksuz i bogatstvo glavnih junaka. Koliki je procenat stanovništva u Srbiji koji tako danas živi? Da li su sve stomatološke ordinacije baš tako uspešne?

Moral i tradicionalne vrednosti srušeni su u romanu Starija.
Iskreno, to mi se ne dopada. Želela sam da kraj romana bude drugačiji.

Ne, nisam ja protiv ljubavi. Nisam protiv slobode izbora da li će neko ostati u braku ili se razvesti.

Ali, jesam protiv toga da majka, u ovom slučaju Nadica, ostavlja sina i odlazi na nekoliko meseci iz Beograda.
Brak je svetinja. Deca su najveće bogatstvo i najveća ljubav.

Da li je potrebno, pored dečije iskrene ljubavi tražiti još neku? Ja je ne bih tražila.

Fotografija preuzeta odavde

2 thoughts on “Prikaz romana Starija Ljiljane Šarac

  1. Bravo Rado, oduševljena sam prikazom najnovijeg romana Ljiljane Šarac, čak smatram da si napisala izvrsnu književnu kritiku, u najpozitivnijem smislu. Roman nisam čitala, hvala što si prepričala jer sam mislila da je radnja drugačija, da su motivi glavne junakinje racionalni. No, sada vidim da nikako nisu. Apsolutno sam saglasna sa tobom, i ja bih očekivala drugačiji završetak romana, da ce se Nadica potruditi da spasi brak i oprosti. Medjutim, jos vise me je šokiralo što ona ostavlja sina, i ne pomaže sestri kad joj je najpotrebnija već beži sa najnovijim partnerom jer ne može da bude sama?! Nemam mnogo razumevanja za žene koje napuste decu, baš nimalo. Imam opravdanje za žene koje su bile siromašne ili maltretirane ali ta Nadica je dobro situirana, i zašto to otvoreno ne reći i besna. Nadajmo se da je na kraju dostigla sreću za kojom je žudela. Ova kritika me “ baca “ u istu zapitanost kao i tebe, ne ruši li se ovakvom radnjom romana moral? Čemu promovisanje prava na sopstvenu sreću, po svaku cenu i to preko zanemarivanja porodice. Da, svakako ona ima pravo na to, ali meni se promiskuitet koji je u svojim starijim godinama odabrala ne dopada. 🙂
    Tebi sve čestitke, uspela si tako detaljno, razumno i argumentovano da predstavis ovaj roman. Jos jednom BRAVO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.