Prikaz romana Kofer iz Berlina Jelene Bačić Alimpić

Koliko možemo biti sigurni u one za koje mislimo da su nam prijatelji? Da li prijatelji ili oni koje tako nazivamo ispoljavaju zavist i ljubomoru prema nama?

Da li možemo bespogovorno da verujemo svima? Šta radimo u situaciji kada nas prijatelj izneveri i želi da nas uništi?

Ova kao i mnoga druga pitanja sama se nameću nakon čitanja novog romana Jelene Bačić Alimpić “ Kofer iz Berlina“.

“ Kofer iz Berlina“ je priča koja uporedo prati sudbine dve žene. Vera Miler je advokat posvećena spajanju porodica koje je razdvojio Drugi svetski rat i Berlinski zid
podignut 1961.godine i koji je podelio Istočni i Zapadni Berlin.

Ona živi sa suprugom prema kome oseća poštovanje, ali u tom braku nema ljubavi, nestala je tokom godina. Ima i kćerku Anu koju obožava.

Jelena Bačić Alimpić vraća nas zatim u Lenjingrad 1942.godine u kome mlada devojka Valentina, da bi preživela glad, prima pomoć od jednog Nemca. Iz tog slučajnog susreta rodila se velika ljubav koja menja Valentinin život.

Dok Vera Miler bezuspešno traga i za svojim biološkim roditeljima u njenu kancelariju dolazi ostareli muzičar koji joj traži uslugu i nudi veliku sumu novca.

Vera odlazi u Rusiju uprkos protivljenju svog supruga. I dok traga za osobom koju traži njen klijent koji je na samrti, otkriva ono šta joj je poočim godinama skrivao o njenom poreklu.

Ljubav, ona prava, ne poznaje nacije, vere, granice. Ne priznaje ta ljubav ni zabrane, ni moralne okvire u koje je učaurena većina. Ta, takva ljubav menja i Verin život nakon njenog povratka u Berlin.

Roman “ Kofer u Berlinu“ pročitala sam brzo, lako. Ne želim u ovom prikazu da prepričavam roman koji i ne može jednostavnim rečima da se prepriča.

Ovo je drugi roman Jelene Bačić Alimpić koji nas u pozadini ljubavne priče upoznaje i sa istorijom, ne tako dalekom.

Kada pročitate poslednju rečenicu u romanu još dugo razmišljate o njemu. “ Tera“ vas da i sami otkrivate neke delove istorije. Postavlja pred vama bezbroj pitanja.

Pored pitanja o pravom i lažnom prijateljstvu, razmišljate o ljubavi i koliko ste spremni da se za nju žrtvujete.

Mnogo je razloga da pročitate ovu knjigu. Ja sam vam navela samo neke.

Fotografija preuzeta sa sajta Lagune

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.