Prikaz romana Gde sam to pogrešila Ljiljane Šarac

Drugi po redu roman “ Gde sam to pogrešila?“ srpske književnice Ljiljane Šarac pročitala sam za nekoliko dana. Pisan jednostavnim stilom, dinamičan je i prati nekoliko životnih sudbina.

Glavni junaci romana su Ina, ugledni psihijatar u jednoj bolnici za mentalne poremećaje, njena kćerka Simona Ana, prijateljica Natalija, roditelji Bogdan i Biljana.

Ina se posle razvoda vraća sa kćerkom u Smederevo, u roditeljski dom. Ubrzo se udaje po drugi put. Simona Ana teško podnosi razvod roditelja i u početku pokazuje buntovne znake puberteta.
Jedan događaj u kući njenog očuha izaziva njenu histeriju nakon koje ona prestaje da govori. Lekari joj konstatuju mutizam, ankcioznost kod dece i mladih koja se manifestuje tako što dete ne govori iako govorni i slušni aparat nisu oštećeni.

Počinje borba za oporavak Simone Ane. Na početku terapije Bogdan, Inin otac otkriva jednu porodičnu tajnu..pretpostavku da su kao porodica bliski srodnici sa princem Đorđem Karađorđevićem.

Uporedo sa pričom o Ini, Simona Ani i njihovoj porodici čitaoci se upoznaju i sa tužnim životnim sudbinama Ininih pacijenata.

„Gde sam to pogrešila?“ je roman koji nam pokazuje da su beskrajna ljubav porodice, odanost i podrška prijatelja veoma važni kada je duša ranjena a bol ogroman.

Ovo je i roman o međuljudskim odnosima u porodici. Roman o ljubavi, prijateljstvu.

Kada nas stignu životne oluje najveći spas pored lekara i terapija je funkcionalna porodica koja nam pruža nežnost, toplinu i podršku.

Ljiljana Šarac ovim romanom razbija i predrasude koje ljudi imaju prema psiholozima i psihijatrima. Objašnjava nam kako i zašto dolazi do psihičkih kriza, i uliva nadu da je oporavak moguć.

Preporučujem svima da pročitaju roman “ Gde sam to pogrešila?“ jer u sebi nosi brojne pouke.

Fotografija preuzeta sa sajta Delfi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.