Priča o ljubavi obično ugnjavi, treći deo

Dejanovi roditelji su se upoznali u autobusu. On je putovao iz Beograda u Kraljevo, ona u jedno selo blizu Kraljeva. Dejanov deda je umro i njegov otac je morao da prekine sa studiranjem. Neko je morao da bude glava kuće. Imao je još dve sestre i majku. One nisu brinule što Dejanov otac nikada neće postati arhitekta.

Dejanova majka je prekinula studiranje srpskog jezika i književnosti jer novca za njeno školovanje više nije bilo, a ona je bila previše sramežljiva i nesnalažljiva da nađe neki posao u gradu. I tako se vraćala u selo, ocu, majci i bratu.

Razgovarali su o svojim problemima tokom tog putovanja. Oboje su nerado ostavljali veliki grad. Želeli su da postignu uspeh u životu, umesto uspeha dobili su razočarenje.

Par meseci kasnije Dejanov otac je video njegovu majku na jednoj igranci. Sreli su se još dva, tri puta i između njih se rodila ljubav.

Venčanje je bilo skromno, u krugu porodice i najbližih prijatelja i rođaka. Dok je bila trudna sa Dejanom, njegova majka je išla na kurs za krojačice. Otac se zaposlio kao šegrt u jednoj automehaničarskoj radnji.

Pre Dejanovog rođenja prvo je iz kuće izašla starija tetka. Udala se. A kada je Dejan napunio osam meseci, udala se i druga tetka.

U to vreme otac je već bio teško razočaran u život i klizio je ka alkoholnom dnu. Baka se razbolela i umrla kada je Dejan imao dve godine. U velikoj kući ostali su samo Dejan i njegovi roditelji.

Nijedno od njih dvoje nije moglo da se pomiri sa sudbinom običnih radnika, i bili su nezadovoljni. Često se u kući čula svađa.

Dejan nije imao lepo detinjstvo. Bio je nizak, mršav i drugi dečaci ga nisu zvali da igra fudbal. Kada je pošao u školu, zavoleo je knjige. I bio je odličan u osnovnoj školi. Kada je došlo vreme za srednju školu, Dejan je želeo da ide u gimnaziju. Njegov otac se usprotivio, a majka je ćutala.

“ Uči nešto što će tu koristiti. Da brzo počneš da radiš “ zaplitao je tog majskog jutra njegov otac.

I Dejan je nerado upisao jednu zanatsku, trogodišnju školu. Verovao je da će po završetku trećeg razreda uspeti da se prebaci u neku četvorogodišnju školu i da posle ide na fakultet.

Želja mu se delimično ispunila. Kada je završio četvrti razred ekonomske škole, i dok se spremao da polaže ispite za upis u višu školu, otac se razboleo.

Majka nikada nije postala dobra krojačica jer nije volela taj posao. Ona je donosila u kuću minimalne prihode. Otac je imao tuberkolozu i nije mogao da radi. Zamolio je gazdu da primi Dejana umesto njega.

Tako su se raspršili Dejanovi snovi o višoj školi i fakultetu. Radio je kao automehaničar sve dok ocu nije bilo bolje. Molio je roditelje te večeri, posle gledanja tv dnevnika da razgovaraju. Želeo je da ide u višu školu.

Otac mu je hladno odgovorio da od toga nema ništa, da je upoznao nekog šefa u fabrici, i da je sredio posao za Dejana.

Majka se ponovo nije mešala, ali se po izrazu njenog lica videlo da je zadovoljna.

*****

Bože, pomislio je Dejan paleći treću po redu cigaretu, kakvi su to roditelji. Svi roditelji žele uspešno dete, samo njegovi kažnjavaju njega..umesto da su se izborili za svoje fakultete, za svoja zvanja i diplome.

Krivicu snosim i ja, nisam se pobunio. A i šta bi mi to vredelo. Te misli su mu prolazile kroz glavu.

Sećao se kako je počeo da pije sa ocem. Kako je otac na to bio ponosan!? Sećao se i dana kada je umro od ciroze jetre i kada je on ostao sam sa majkom.

Nekako u to vreme, u njegov život je ušla Suzana.

Nastaviće se

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.