Priča o ljubavi obično ugnjavi, šesti deo

Dejan je dolazio kući pijan, a Suzana nije ni dolazila kući, po dan, dva. Za svaki izostanak je imala opravdanje- bila je kod tetke, kod drugarice… Dejanova majka se starala o Sari i bila je zabrinuta zato što devojčica pati. Sačekala je sina da dođe kući trezan i onda mu otvoreno rekla da to sve više nema smisla. Njegovo opijanje, loš brak sa Suzanom, svađe kada su zajedno kod kuće. Dejan se složio sa njom, ali sam nije mogao ništa da uradi. Suzana je odbijala razvod.

Nije mu bilo jasno zašto odbija kada je jasno da ga ne voli, da nisu porodica, da Sara pati. Jedne večeri je bio polupijan, još nije zaspao i dočekao je na ulaznim vratima kuće.

Dođi u kuhinju, moramo da razgovaramo.

E, baš dobro, htela sam i ja tebi nešto da kažem. Moj ljubavnik se razveo, i ja sada pristajem na razvod. Znaš, Peđa ima svoju firmu, pedeset ljudi radi za njega, vozi novi audi, ima dva stana, voli me..

Pričala bi ona još da on nije krenuo da je udari. Tada je prvi put digao ruku na ženu. Ni sanjao nije da će to nekada uraditi.

Ali nije je udario. Ruka je ostala da visi u vazduhu, a ona je otišla u svoju sobu. Odavno više nisu spavali zajedno u istoj sobi. On joj je prepustio njihovu sobu, a sam je spavao u jednoj sobi koja je bila namenjena za drugo dete,..koje neće dobiti nikada u braku sa njom.

Sutradan nije radio i kasno se probudio. Suzana je otišla sa Sarom. Bez pozdrava. Majka nije bila kod kuće. Ručao je sam, i onda izašao iz kuće, pravo u kafanu.

*****

I, evo me sada, pijem antidepresive i lekiće koji me sprečavaju da se ubijem..i ne pijem alkohol već deset dana..i šta zaista imam od života? Dete, najlepši dar, ona je odvela. Sada imam jedno veliko ništa. Dejanu su opet padale na pamet ružne i mračne misli.

U tom trenutku pozvonio mu je mobilni. Glas sa druge strane bio je ženski. Plakala je ta njegova stara drugarica iz osnovne škole, i jedva je poznao njen glas. Nisu se videli godinama a sada ga je pozvala jer nije imala koga da zove i kome da se izjada. Svi su je osuđivali.

Dogovorio se sa Sanjom da se vide sutradan. Da popiju kafu i prošetaju.

Sanja je muža nasilnika strpala u zatvor i celo njeno okruženje je odjednom bilo protiv nje. Balkanske predrasude.

Vratila se iz Novog Sada u kome je živela i radila, kod roditelja. Pozvala je Dejana jer su bili drugari iz detinjstva.

Pričala mu je u jednom mirnom kafeu, uz kafu i tiramisu o svom životu. Onda je on njoj ispričao detalje svog života. Satima su ostali u tom kafeu. Dogovorili su se da se čuju i vide ponovo. Oboje su imali težak život.

****

Narednih dana našao je Suzanu i rekao joj da nema problema što se razvoda tiče, jedino što želi je da ima pravo da viđa Saru. Bila je dobre volje tog dana i složila se da će to izjaviti u Centru za socijalni rad.

Posetio je i svog psihijatra i dogovorio se da dolazi na lečenje od alkohola u dnevnu bolnicu, jer više nije bio suicidan, a nasilan prema drugima u pijanstvu nikada nije bio.

Tako je mogao da nastavi sa poslom. Dao je otkaz u automehaničarskoj radnji, i ostao je da radi kao šef smene u fabrici.

****

Osam meseci kasnije zaprosio je Sanju. Pristala je. Život mu je konačno postao normalan.

Saru je viđao svakog vikenda i ona se obradovala kada je čula da će dobiti batu. Sanja je odlučila da radi kao knjigovođa dok ne uđe u osmi mesec, jer je lako podnosila trudnoću. Bila je srećna. Nije joj smetalo što joj je muž šef u fabrici. Dobro se slagala sa svekrvom koja ja blistala od sreće.

Dejan je uz njihovu podršku izlečen od alkohola, a smanjio je i lekove u dogovoru sa psihijatrom. Njih neće dugo piti jer je bio na putu potpunog izlečenja.

I on i Sanja su našli svoj mir. Iznenada i neplanirano.

Jedne noći je u šali pitao- da li priča o ljubavi obično ugnjavi? Sanja je bila pospana i pitala ga je gde se baš u pola noći setio pesme Riblje Čorbe. Smejala se sutradan kada joj je ispričao i taj detalj koji je mnogo govorio o njegovoj bivšoj ženi.

Dejane srećo, pa mi smo bili u braku sa ludacima! Onim pravim..A sada ćemo Sara ti, ja i naša beba da pravimo ludosti, ali one dobre, pozitivne ludosti..one koje čine ljude srećnim.

Poljubila ga je i on je znao da je našao ljubav svog života.

KRAJ

*****

Život zna da bude gorak. Da boli. Šibaju nas oluje nesreće. Ali, ne smemo da klonemo duhom. Kada se najmanje nadamo pojaviće se svetlo u našem mraku.

Postoje dani za plakanje i oni za smejanje. Sami odlučujemo kojih ćemo dana imati više u životu. Potrebno je samo voleti sebe, voleti druge i dozvoliti drugima da vole nas.

2 thoughts on “Priča o ljubavi obično ugnjavi, šesti deo

  1. Ne volim ni serije sa pričom u nastavcima, one kod kojih se epizode završavaju kada je najzanimljivije, pa tako ni tekstove u delovima… ali ovu priču sam zaista iščitavala deo po deo i mogu reći da sam sa nestrpljenjem čekala svaki sledeći.
    Lepa priča, jednostavna, realistična, a optimistična. Happy End je svakako nešto što volim i što mi prija.

    1. Hvala Mirjana, ja volim da pišem priče sa srećnim krajem, jer verujem da dobro ipak pobeđuje i da treba verovati da su loše stvari prolazne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.