Priča o ljubavi obično ugnjavi, četvrti deo

Možda je sve krenulo loše jer je Suzanu upoznao na groblju. Dejan se sumorno osmehnuo. Imao je još vremena do uzimanja terapije i sedeo je u sobi, prelistavao stare albume i sećao se..

***

Tog dana su davali ocu četrdesetodnevni parastos. Očeve sestre sa muževima i decom, majčin brat sa porodicom, par komšija i njih dvoje- Dejan i njegova majka. Dejan je bio trezan za razliku od svog ujaka i jednog teče. Njih dvojica su glasno naricali nad grobom Dejanovog oca. Naricala je rakija iz njih. Sveštenik je očitao molitvu i otišao. Polako su se i oni spremali da idu.

Tada je, malo dalje, ugledao doteranu devojku u crnom. Plakala je dok je nameštala cveće u vazu. Dejan je posmatrao i znao je da je besmisleno da joj prilazi, mada je dobio želju da je sa par reči uteši. I sam je bio tužan.

Devojka je prišla sama i zamolila da upali cigaretu. Zaboravila je i šibice i upaljač. Dejanova majka joj je dala šibice, a Dejan je pružio upaljač. Rekla je da je došla kod brata na grob, da se zove Suzana, da živi sama jer su joj roditelji dugi niz godina u inostranstvu.

Dejan je bio zapanjen njenom pričom. Nije očekivao da će prići, početi razgovor. Majka je takođe čudno posmatrala devojku koja se zatim zahvalila na maloj pomoći i dok je vraćala Dejanu upaljač tiho je prošaputala- Glupo je pričati ovde..možemo da se čujemo ukoliko želiš.

Dejan joj je izdiktirao svoj broj mobilnog telefona, i zatim je sa porodicom otišao sa groblja.

“ I ona žali brata. Priča kao navijena, i nije ponela šibice a zna da se njima pali sveća“ komentarisala je Dejanova majka u toku ručka. Dejan je i dalje bio u šoku, jer mu nikada nijedna devojka nije prišla na taj način i sa toliko slobode.

Imao je nepunih trideset godina, par veza iza sebe i nije se nadao da će brzo posle rastanka sa devojkom naći novu devojku. Nije je tražio, sama je došla. O tome je te subotnje večeri pričao sa društvom u kafani. Svi su se smejali i smatrali da je morbidno da se neko mlad upoznaje na groblju. To mesto je, po Dejanovom mišljenju, i po mišljenju njegovih drugara bilo mesto za poštovanje mrtvih, tišinu, tih razgovor. Tako je bio vaspitan.

Iznenadio se kada ga je Suzana zvala posle dva dana. Izašao je iz fabrike i krenuo sa društvom na piće kada mu je pozvonio mobilni. Promenio je brzo plan i dogovorio se da se vidi sa Suzanom. Nije shvatao šta je ona videla na njemu. Srednje visine, mršav, prosečnog izgleda. Možda joj se dopadaju takvi kao što sam ja, pomislio je.

Suzana trenutno nije imala posao, bila je slobodna, roditelji su joj slali novac i sreću je remetila tuga za bratom koji je poginuo dve godine ranije u saobraćajnoj nesreći. Sve je to ispričala tokom prvog susreta.

Nastavili su da se viđaju i dalje. Majci se nije dopadala ta nasrtljiva, napadna devojka, ali je ćutala kada joj je Dejan, posle tri meseca rekao da je Suzana trudna i da će se venčati sa njom.

Smanjio je piće, radio je i štedeo da bi napravio malo venčanje. Suzana nije želela ništa veliko i glamurozno. To je začudilo Dejana jer je video da Suzana voli markiranu garderobu i skupe stvari.

Suzana je bila punačka devojka i još je pritom bila trudna i nije želela da je drugarice ogovaraju jer joj ne stoji lepo venčanica. Dejan to nije znao, a nije ni znao da će mu se život promeniti od onog dana kada je Suzana kao njegova žena ušla u kuću. Promenilo se..na gore..a mislio je da će rešiti problem sa pićem..

Nastaviće se-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.