Priča o jednoj Višnji, treći deo

Marko je bio dobra beba. Brzo se navikao na veštačko mleko za bebe jer Višnja je morala da ga dohranjuje. Takođe je ponovo počela sa drogom, ovog puta mnogo ozbiljnije.

Uroš je za to vreme završio fakultet i uspeo da nađe posao preko prijatelja svojih roditelja. Odlučio je da okrene drugi list u svom životu. U njemu više nije bilo mesta za Višnju. Smetalo mu je što zanemaruje dete, što preteruje sa tabletama, što je stalno nervozna. Podneo je zahtev za razvod braka.

Na ročištu je Višnja prikazana kao nemarna majka, narkomanka i sud je razveo brak a sina iako je imao samo dve godine dodelio je ocu.

Te večeri se Višnja predozirala ali je Uroš na vreme reagovao i odneo je u bolnicu.

****

Tada je počelo Višnjino lečenje koje je dugo trajalo. Malog Marka je videla nekoliko puta i sa Urošem je želela da se pomiri. On to nije želeo. Više je nije voleo. Bila mu je zanimljiva na početku veze i braka. Mislio je da će prestati sa drogom kad i on. Njena zavisnost ga je odbila od nje.

Višnja je izašla iz pakla droge ali je ušla u pakao depresije. Po izlasku iz bolnice dve nedelje je provela kod tetke, a onda je preko nekih poznanika dobila posao u kafiću. Tamo je prala sudove i radila za šankom. Verovala je da je za nju život gotov. Marka je viđala povremeno, a želela je stalno da bude sa njim.

Našla je i stan, tetka joj je pomogla da plati par kirija unapred. Ali, depresija Višnji nije dozvoljavala da radi. Danima je spavala, nije se kupala, nije imala želju da razgovara sa nekim.

Ovog puta  njena majka i tetka su je smestile u bolnicu. Majka je ostavila pijanog muža i prešla da živi kod sestre. Zarađivala je za život kao krojačica. U doba krize, bilo je to dobro zanimanje,

Višnja je u bolnici provela mesec dana i za to vreme dobila dve, tri psihičke dijagnoze a registrovana je i kao bivša narkomanka.

***

Ponovo je živela sa tetkom, ali i sa majkom. Pokušavale su na sve načine da joj pomognu, ali nisu uspevale u tome. Bila je jako povučena. Redovno je pila lekove i išla na kontrole i želela je da dobije diplomu srednje škole, što je bilo jedino svetlo u njenom životu.

Diplomirala je sa vrlodobrim uspehom. Javila je tu vest i Urošu, bilo mu je drago. Izašli su na ručak sa Markom. I dalje je bio dobro dete kao što je bio mirna i dobra beba. Voleo je i mamu i tatu i želeo je da se pomire.

Međutim, oni to nisu mogli. Uroš je našao novu devojku. Bila je dobra prema Marku, ali je tražila od Uroša da dete vrati majci.

Višnja se zaposlila u jednoj prodavnici. Tu je upoznala Darka. Darko je radio kao vozač u firmi koja je prodavnici dostavljala robu.

****

Kada su izašli treći put na kafu, Višnja je sve ispričala Darku. Ceo svoj dotadašnji život. Darko je nije osuđivao. Upoznao je i malog Marka, i igrao se sa njim.

***

Sud je razmatrao Višnjinu molbu za dobijanje starateljstva nad sinom. Jedini problem je bilo njeno psihičko stanje, ali ona je donela nalaz od psihijatra da je stanje stabilno, da redovno uzima terapiju. Veliki plus je bio što radi. Uroš se složio da dva puta nedeljno posećuje sina. Sud je Marka dodelio majci.

Nekoliko meseci posle toga Višnja se udala za Darka. Darko je Marka prihvatio kao svog sina. Počeli su nov život u Darkovom stanu.

Posle godinu dana Višnja je ponovo bila trudna i dogovorila se sa psihijatrom u vezi terapije. Nije je pila za vreme trudnoće. Kasnije je morala da nastavi sa njom. Prestala je da radi i odlučila je da neguje i podiže decu, a Darko je radio još jedan dodatni posao tako da su imali dovoljno novca. Pomagali su im i njena majka i tetka i njegovi roditelji.

– Eto, to je moj život. Sada su deca porasla, idu u školu, ja im spremam omiljene kolače, Darko je nasledio neki stan od babe i radi manje nego pre..i zadovoljna sam, znaš. Uroš svrati da vidi Marka. Sada on ima još dvoje dece. Ostali smo u dobrim odnosima zbog Marka.

A mogla sam da završim te noći..da nije bilo Uroša. Zbog toga sam mu zahvalna. A zahvalna sam i Bogu što mi je pružio još jednu šansu. Retko neko dobije još jednu šansu. Imala sam sreću…mada je tu i ljubav odigrala veliku ulogu.

KRAJ

1 thought on “Priča o jednoj Višnji, treći deo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.