Prevara u braku i vezi

Jelena je pre neki dan napisala priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pisala je o prevari u braku.

Osećanja su mi pomešana kada se postavi ovo pitanje. Osećam gorčinu, ali i izvesnu dozu krivice i plašim se da neću biti objektivna kada se radi o ovoj temi.

Prevara, preljuba, varanje, švaleri, švalerke, ljubavnici, ljubavnice…postoji li još neka reč koja označava da u braku i vezi nešto nije u redu? A možda i mi sami imamo problem ukoliko varamo, ili trpimo prevaru? Problem u smislu nedostatka samopouzdanja, osećaja dosade, razočaranosti, i onda smo nemoćni i…trpimo ili varamo..

Boli i kada varaš i kada si prevaren.

Zašto ljudi varaju i traže drugu osobu u emotivnoj vezi? Zašto prevareni trpe? Šta je gore-fizička ili emotivna prevara?

Mnogo složenih pitanja. Malo odgovora: vara jer je dosadio sadašnji partner ili u braku i vezi nema kompromisa, vara zbog toga što u njoj-njemu nije našao tzv „srodnu dušu“…Trpi se zbog dece, zbog ekonomske nesigurnosti, zbog nedostatka samopouzdanja, trpi se jer „trpele su i moje majka i moja baba..trpio je i moj otac, ujak-deda..“ Da, varaju i muškarci, varaju i žene. Ko procentualno  više vara znaju oni koji se bave statistikom. Zar je važna statistika kada veza, brak, ljubav umiru?

*****

Varao me je jedno vreme sa „najboljom drugaricom“. I fizički i emotivno. Zašto sam trpela?

Da ne budem sama! Tako sam razmišljala pre dvadeset i kusur godina. Veza se raspala, onako zagonetno, pisala sam davno o njemu.

***

Volela sam najboljeg druga. Dugi niz godina. On je emotivno varao svoju ženu. Na kraju se razveo. Ne zbog mene. Ona je njega varala, i fizički i emotivno.

Mozaik prevara, ah..! On vara, ja „emotivna ljubavnica“, a ona u krevetu sa drugim!

****

Da li je u redu što sam ovako iskrena? Ne znam drugačije.

Jedino tako mogu da razumem obe strane, i one prevarene i one koji varaju.

Drug i ja nikada, ama baš nikada nismo bili u fizičkom kontaktu, ukoliko ne računam dodir po leđima ili zagrljaj posle njegovog razvoda.

Ja sam bila „mirna luka“ kojoj je on pričao sve jer sa njom nije mogao da razgovara. Trpeo je njene kasne dolaske.

Ja sam sama provodila praznike.

Bila sam i sa druge strane. On me je lagao, besomučno lagao. Voleo je da provodi vreme sa njom, a ne sa mnom. Bolelo je.

****

Zbog ove teme sam otključala Pandorinu kutiju sećanja. Sa ove vremenske distance ne bih mogla da trpim, a ne bih više nikome bila „mirna luka“.

„Mirna luka“ treba da bude veza ili brak. Besmisleno je, ružno, bolno, tužno, tražiti nekoga sa strane da popuni prazninu koju ne može partner da popuni.

Tradicionalna sam, konzervativna, ali ipak ne bih trpela prevaru. Ukoliko ne možemo zajedno- zbogom! Rešenje se uvek nađe.

Možda sam danas emotivno jača. Možda sigurnija nego pre. Odrasla sam, jednom rečju.

****

Možda će vam ovo pisanije pomoći, možda i neće.

Želim zapravo da ohrabrim sve one koji pate i imaju lošu vezu i brak.

“ Ništa se ne mora. Mora se samo umreti.“ Tako je govorio moj deda. Ove reči se odnose i na prevare u braku i vezama.

Ne morate da trpite! Ne morate da budete fizički i emotivno zlostavljani! Ne morate da tražite sa strane!

Ukoliko neko pomisli da sam ja za razvode, za raskide, za tugu i bol…vara se. Raskid i razvod DA, u situacijama kada vas partner vara, kada ne možete da nađete zajednički jezik, kompromis.

U svim ostalim situacijama rešenje može da se nađe.

***

Ljubav je najlepše i najčistije ljudsko osećanje. Verujte u ljubav i kada je nema. Ukoliko možete da spasete ljubav, učinite to. Ukoliko ne možete, ne činite to na silu.

Fotografija preuzeta odavde

2 thoughts on “Prevara u braku i vezi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.