Povratak, šesti deo

To junsko jutro bilo je sparno, i promicala je neka letnja kiša. Probudila sam se sa glavoboljom.  Deca su bila na eskurziji. Saša je još spavao. Nisam uspela da upalim našeg starog jugića i kasnila sam na posao. To me je iznerviralo jer ne volim da kasnim.

Na poslu sam popila prvo jedan, a kroz par sati još jedan Kafetin, ali glavobolja nije popuštala. Zvala sam Sašu da mu kažem da ne dolazim pravo sa posla kući. Planirala sam da odem do njegove majke.

Moja svekrva, gospođa Jelena, dočekala me je sa kafom i nekim kiflicama. Uz kafu smo se posvađale. Rekla sam joj da je Saša plakao, ponovila njegove reči, a onda je ona skočila i počela da se dere. “ Zar nisi imala oči kad si se udavala? I kao dete je bio nestabilan. Šta ga sada tu pravdaš, valjda ja znam da brinem o njemu.“

Zapanjeno sam je pogledala, pokupila svoje stvari i na vratima sam zastala..“ Saša ima svoju porodicu sada. Ima ko o njemu da brine. Ja sa Vama nemam više ništa! „

Bila sam ljuta što je uspela da me isprovocira. Glava me je i dalje bolela. Sišla sam liftom do prizemlja, izašla na ulicu i poslednje čega se sećam je bilo da sam se uhvatila za neki automobil koji je tu bio parkiran.

Probudila sam se u bolnici. Saša je bio pored mene, zabrinut.

“ Marina dušo, zvali su me iz bolnice. Imala si moždani udar. Dobro je što si se probudila. Biću ovde, ne brini.“

Ne sećam se koliko dana sam bila u bolnici. Znam da su mi dolazili u posetu i Marko i Vesna.

Iz bolnice sam otišla u banju na oporavak. Deca su ostala kod Sašine majke a Saša je pošao sa mnom. Nijednom nije pomislio na kladionicu. Sve vreme je bio pored mene. Uz njegovu pomoć sam ponovo stala na noge. Doduše, levu nogu sam i dalje vukla, ali sam ipak bila bolje nego na početku terapije. Govor nije bio oštećen, na sreću. Ni pamćenje. Ostala je hemipareza leve strane, koja je mogla da se sredi dodatnim terapijama kako su rekli u banji.

Posle dva i po meseca sam počela da radim. Na posao me je vozio Saša. Nisam više smela sama da vozim.

I sve se opet smirilo. Saša je redovno pio svoju terapiju, završio je i neke kurseve za web dizajnera i radio je sa jednim starim školskim drugom sajtove, tako da smo finansijski dobro stajali. Deca su završila srednju školu, oboje su bili odlični.

Kada su maturirali, rekli su meni i Saši da žele da studiraju u Londonu. Oboje smo bili skeptični. Bili su još premladi za odvajanje od kuće.

Tada su, bez našeg znanja otišli kod Sašine majke. Da, dobili su novac za avio karte i za godinu dana u Londonu. Baba im je dala skoro celu ušteđevinu.Tako smo tada mislili.

Ispratili smo ih na aerodrom i obećali su da će se redovno javljati, ili preko Vibera ili preko Skajpa.

Tri meseca kasnije umrla je Sašina majka. Tada sam, prvi put posle one svađe sa njom, ušla u stan.

Sahranili smo je po svim običajima. Saša je pao u depresiju, voleo je iako je bila despot.

I ja sam tih dana bila tužna jer sam se setila svojih roditelja koje čestito nisam ni ožalila kako treba.

Deca nisu došla babi na sahranu. Marko je u Londonu našao neki posao, Vesna je studirala. U početku su živeli zajedno, a onda je Marko našao devojku, i Vesna je sa nekom drugaricom prešla u drugi stan. Tada smo, nehotice otkrili nešto što nismo znali. Vesna se preselila u svoj stan! Sašini roditelji su imali stan u Londonu! Da Marko to slučajno nije rekao, ne bismo znali do ostavinske rasprave.

Gospođa Jelena je imala sestre i njihovu decu ali su svi oni živeli u inostranstvu. Zato su samo Sašu i decu zvali na ostavinsku raspravu.

Dočekali smo ih na aerodromu, ja sam im napravila omiljenu tortu, spremila bogat ručak uz pomoć žene koja nam je sređivala stan, a oni…Oboje su bili hladni prema nama. Doneli su nam neke krpice i kozmetiku, sve što možemo da kupimo u našim tržnim centrima. Vesna me je pitala kako sam, bila je za nijansu nežnija od Marka. Marko je rekao da ostaju samo pet dana, dok ne prođe ostavinska rasprava.

I  konačno je došao dan kada smo svi četvoro seli u auto i krenuli ka sudu.

Nastaviće se

1 thought on “Povratak, šesti deo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.