Pisma puna greha, treći deo

Tih dana svoj dolazak je najavila tetka Cveta. Želela je još jednom da vidi roditeljsku kuću pre nego što se ona proda, a takođe je želela da pomogne novčano Ivani i Aleksi. Znala je da je u Srbiji kriza i da mnogo novca treba za početak novog posla.

Dok su sa aerodroma „Nikola Tesla“ išli ka Novom Sadu, Ivana je spomenula pisma. Tetka je bila zainteresovana, jer ih ranije nije videla.

Uz slatko i kafu čitala je pismo stranca koji spominje da su mu žena i deca u Beču. Tada se setila da je u njihovu kuću dolazio profesor matematike koji joj je držao časove. Zvao se Johan.

Zbog svog porekla nije mogao da dobije posao u školi, i predavao je matematiku privatno-onima koji mogu da plate časove.

U razgovoru sa tetkom shvatili su da je baka imala vezu sa njim. Tetka nije znala da su se oni dopisivali, ali se prisetila tih dana.

Johan je često ručao kod njih, u danima kada je otac radio celodnevnu smenu.  Ona je zatim odlazila u školu, a on bi ostajao da pije kafu posle ručka.

Ivana i Aleksa su upijali svaku reč koju bi tetka izgovorila i lagano su sklapali deliće tog mozaika.

Pred njihovim očima odvijala se jedna zabranjena ljubavna priča.

Njihova baka je zavolela profesora Johana jer joj muž nikada nije posvećivao puno pažnje. Johan je imao vremena za slatke razgovore pune lepih reči. Baki je to prijalo.

Bila je niska i krhka žena, ni nalik ženama iz komšiluka koje su bile punačke i jake.

Profesor Johan se brzo zaljubio u nju.

Viđali su se u njenoj kući, kada je on dolazio da drži časove. Ostajao bi sa njom kada bi najstarija kćerka otišla u školu, a manja deca napolje da se igraju.

Susreti su prestali onog dana kada je deda dobio premeštaj. Ljubav između njih je tinjala, ali se vremenom ugasila.

Baka nije mogla da napusti kuću i decu. Nije želela da rastura kuću. Greh koji je počinila zato što je volela Johana stalno je mučio.

Uz ručak i kolače, još dugo su Aleksa, Ivana i njihova tetka pričali o davnim vremenima i o ljubavi koja je postojala i trajala, i slučajno otkrivena u novom veku.

2 thoughts on “Pisma puna greha, treći deo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.