Pisma puna greha, drugi deo

Ivana je nestrpljivo čekala na vratima. Nije mogla da veruje da je njena baka varala dedu.

Aleksa je preskakao po dva stepenika da bi došao do Ivaninog trećeg sprata. Lift opet nije radio.

– Evo me, da li su gotove špagete? poljubio je ovlaš sestru i usput skinuo jaknu.

– Sve je gotovo i postavljeno je. Daj mi da vidim pisma.

*******

Posle večere, uz vino, Ivana i Aleksa su pričali o svojoj baki. Ivana je pročitala par pisama koja su bila slična po sadržaju. Prvo i poslednje pismo čitali su zajedno.

Dragi moj, jedini moj, 

Odvažila sam se na ovaj korak jer ne mogu bez tebe. Svaki susret sa tobom čini da se osećam živom. Kod kuće me čekaju deca i on je tu. Obaveza na pretek. Radim i u bašti i u kući, od ranog jutra, do kasne večeri. On to ne zna da ceni. Da nemam Vladimira, mog malog dečaka, verovatno bih smogla snage da ga ostavim i počnem novi život. Ali, sin je malen. Nedavno je slavio drugi rođendan.

Ah, ljubavi moja, kako je banalno ovo pismo. Umesto da pišem o ljubavi, ja te obaveštavam o svojoj svakodnevici. Šta ću, nisam navikla, ja ratno dete, da pričam o ljubavi. Mogu to da pokažem, ali nisam vešta u pisanju. Ipak to činim jer si ti daleko, a tuga me je pritisla i ne pušta. „

Iz tog pisma su saznali da je njihov otac bio mali kada se baka zabavljala sa neznancem.

“ Gotovo je. Naša veza je osuđena na kraj od samog njenog nastanka. Živela sam ovih godinu i nešto dana u najlepšoj bajci. Zahvalna sam ti zbog toga. Napuštam tebe, ali napuštam i ovu kuću i ovo selo. Sve sam mu ispričala. Nije bio nešto posebno ljut i sumnjam da i on mene vara. Međutim, moje neverstvo mene boli. Stidim se pred Bogom. Ispaštaću za ovaj greh. „

Njihov otac je imao skoro četiri godine, kada su se preselili u Novi Sad. Deda je tu dobio premeštaj.

Aleksa i Ivana su shvatili da se porodična tajna, dugo skrivana, sada otkrila. Nikada im nije bilo jasno zašto su deda i baka napustili svoju kuću u selu, zbog posla u Novom Sadu. Deda je kao milicioner mogao da putuje, Novi Sad nije bio daleko.

– Nigde ne vidim njegovo ime- konstatovala je Ivana.

Nastavili su da čitaju pisma, u nadi da će otkriti nešto više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.