Peti oktobar, sećanja

Prvi dani oktobra te godine bili su mi ispunjeni tugom, zbog godišnjice smrti najboljeg prijatelja.

Svakog dana, od izbora 24.09. pa do 04.10. kroz moju kancelariju su prolazili mladići i devojke. Distribucija novca i propagandnog materijala prolazila je kroz moje ruke.

Znala sam napamet obećanja DOS-a. Uveče su se u mojoj kući održavali sastanci, i planiralo se gotovo sve za taj peti dan oktobra.

Peti oktobar. Ostajem kod kuće, na bolovanju sam. Moja majka odlazi  sa grupom aktivista DS-a i Otpora u grad. Baba i deda vide frku u kući ali ih to samo zabavlja. “ Ako deco, samo se vi družite i borite. Mi smo matori, nije to za nas“.

U sobi sam gde se gubi signal radija B92 i radio Indexa. Čujem tek ponešto. Sestra me zove i pita šta se dešava, i kod nje je slab signal „Indexa“. Zet je ostao kod kuće, ulice su tog dana bile neprohodne za taksiste.

Mama se vraća popodne i sa vrata viče da upalim „Studio B“. Sa ekrana mi se smeši Marko Janković.

Studio B, RTS, i svi ostali mediji su oslobođeni. Režim zloglasnog Slobodana Miloševića je pao.

Te večeri šetam „slobodnim“ Beogradom. Srećem mnogo poznanika i prijatelja.

U prolazu kod tadašnje Narodne skupštine neko počinje da viče „Sklonite se, prolaz“..Stajem sa strane i vidim Dragana Veselinova sa telohraniteljima.

Slušam govore sa terase Skupštine Beograda.

Euforična sam, a prava euforija sledi šestog oktobra kada se RTS-u obraća Slobodan Milošević, koji priznaje pobedu Vojislava Koštunice i između ostalog kaže da će se posveti svom unuku.

Slede Krizni štabovi, nova obećanja za decembarske izbore…Sve ostalo je istorija.

****

Danas je peti oktobar, 15 godina kasnije. Koja su se obećannja DOS-a ispunila? Realno, nijedna. Živelo se malo bolje od 2004. do 2008. kada je počela svetska ekonomska kriza.

Gde su političari DOS-a, gde su stranke bivšeg režima, gde smo danas mi?

Zoran Đinđić je ubijen na svom radnom mestu, ispred sedišta Vlade 12.03.2003. godine. Vuk Obradović i Vladan Batić su umrli. Dragan Veselinov je pao u zaborav. Velimir Ilić je ministar u sadašnjoj Vladi Srbije, a „političku smrt“ nisu doživeli ni Čedomir Jovanović ni Vuk Drašković – daju s vremena na vreme izjave.

Nekadašnji radikali, današnji naprednjaci drže sa SPS-om vlast u državi.

A gde smo mi? Rastureni smo po svetu. Radimo i podižemo klince. Ili pišemo ( kao ja ). Životarimo od danas do sutra. Revolucija je pojela svoju decu. Samo mali broj nas, danas se bavi politikom.

Ovo sve pišem zbog moje generacije, i zbog generacija iza moje..zbog nekih novih klinaca..mladića i devojaka rođenih u to turbulentno vreme.

Ja sam jedna od mnogih koji su na posredan način učestvovala u rušenju SPS vlasti. Sve što sam napisala samo je moj lični doživljaj tog petog oktobra.

1 thought on “Peti oktobar, sećanja

  1. Malopre sam čuo rečenicu da je Peti oktobar (veliko p nije greška) doneo samo nevolje. Meni nije, Zahvaljujući njemu, 2001-ve sam se prikačio na internet, ušao u onaj deo informatike koji mi je doneo hleb; prve svoje novce zaradio sam anketirajući ljude za sve one NVO koje je prethodni režim hteo da tuži međunarodnom sudu; međunarodna humanitarna organizacija mi je, na osnovu poznavanja računara i interneta koje sam stekao od 2001-ve na ovamo, dao posao koji i dan danas pamtim po najlepšim detaljima; danas radim na mestu za koje je neophodno znati raditi na računaru, poznavanje internet tehnologija… Moj današnji život je satkan od toga što je doneo Peti oktobar. Bilo je i krvavo zbog mog stava, ali, borio sam se. I da – da opet treba da se bira, izabrao bih isto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.