Ozbiljna ili „slobodna veza“ kad imaš preko 40+godina?

Poznajem dosta osoba koje imaju preko četrdeset godina i više, i imaju status: neudata-neoženjen, razvedena-razveden.

Neki od njih imaju decu, neki nemaju.

Potiču iz različitih sredina, bave se različitim poslovima, i jedino što ih spaja su emotivni status- slobodan-slobodna. Razloge te slobode sam već gore navela.

Sticajem okolnosti pripadam toj grupaciji. Sama sam. Ne, to nije moja želja.

Davno sam čitala neka psihološka istraživanja u kojima stoji da kako smo stariji, sve se teže zaljubljujemo, sve se teže odlučujemo na život sa nekim.

I to je istina. Odrasli smo. Više ne mislimo i ne želimo ono što smo želeli kada smo imali dvadeset godina. Kriterijumi su se promenili. Navikli smo na neku svoju životnu rutinu. Imamo svoje navike, svoj ritam života.

Međutim, kada su emocije u pitanju, i dalje nam je potrebna blizina druge osobe. Većini.

Pitanje se samo nameće: Da li je bolje biti u slobodnoj vezi, onoj koja ne zahteva često viđanje, sms porukice, i ostale stvari koje se podrazumevaju u pravoj, ozbiljnoj vezi…ili je bolje biti u ozbiljnoj, emotivnoj stabilnoj vezi?

Sve zavisi od nas samih. Od naših karaktera na prvom mestu. Od naših želja i mogućnosti.

I ništa loše ne činite ukoliko izaberete slobodnu vezu, ma šta o tome „narod misli“.

Ta slobodna veza jednog dana može da preraste u pravu vezu.

Sa druge strane, ukoliko se odlučite i želite ozbiljnu emotivnu vezu, morate biti spremni na kompromise i na razumevanje, na prilagođavanje.

Postoji i treća opcija- ostajete sami jer ste se „opekli“ u nekoj vezi ili braku.

Ovo su večita pitanja i dileme svih onih koji sa 40+ imaju status-slobodna-slobodan.

Oni koji kažu da im je sjajno zato što su sami, mislim da lažu, bar malo lažu. Čovek je socijalno biće i nije predodređen da bude sam. Najpre živimo u svojoj primarnoj porodici, sa roditeljima, sestrama, braćom, a kada odrastemo stvaramo svoju porodicu. Sa decom ili bez dece, to je već druga priča koja zaslužuje pravu temu i ceo tekst.

Šta vi mislite- šta je bolje- slobodna ili prava veza? Ili je Bora Čorba u pravu kad peva „Ostaću slobodan, neću se vezati…“

8 thoughts on “Ozbiljna ili „slobodna veza“ kad imaš preko 40+godina?

 1. Svaka je veza prava!
  Da li će oboje biti u istom stanu ili ne nije presudno.
  Svakako se svi ravnaju prema SVOM prethodnom iskustvu.
  Razvedeni su se, po pravilu, svi opekli – samo na različite načine. Na koji način će kasnije razmišljati o novoj vezi zavisi od vrste „opekotina“.

 2. Не мислим ту само на становање, кад кажем „права веза“..не морам да живим са неким да бих имала праву везу..заједнички живот дође касније, када се веза учврсти..

 3. Hvala ti za ovaj tekst. Da, kao što znaš, ja sam jedan iz grupe „solista“. I kao neko ko teži zajednici, reći ću da je bolje kad si s nekim, nego sam. Opet, priznajem da nije ni zajednica po svaku cenu rešenje. Ali, zar na svetu postoje samo krajnosti (apsolutno loše i apsolutno dobro)? I zajednica se stvara – nije nam time što smo nekoga našli baš sve poklonjeno; mnogo je tu kompromisa, samo ne bi bilo lepo i te kompromise vagati: (da sad budem pomalo banalan): „ja sam uložio tri kilograma odricanja, a hajde sad i ti tri“. Zajednica se gradi. Ne sa svakim i ne po svaku cenu. Ali – boriti se dok god ima smisla. Još jednom – hvala ti za ovaj post.

 4. I da – krajnje lično (bez objektivnost, dakle) – nisam za slobodnu vezu. Ili smo u vezi, ili nismo. Pa nek mi se sudi! 🙂

 5. Ljudi pristaju na slobodne veze, a to je veza, vide se kad mogu, seksaju se, i tu nema emocije, niti zaljubljivanja. Stabilna veza osoba plus 40 godina, je veza sa emocijama, veza iz koje može proisteći nešto više, veza koja ima svoju dušu i kvalitet, pa dokle traje…

 6. Prava veza. Uvek dajem prednost pravoj vezi, sa iskrenim emocijama. Da, zahteva mnogo ulaganja i žrtvovanja ali mislim da vredi. Sigurna sam. Iako ovo ludo vreme pokušava da me uveri u suprotno…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.