Ostati u vezi ili je napustiti?

Sada sam na Fejsu primetila status mog prijatelja Igora koga zbunjuje ljudska psiha kada su u pitanju emotivni odnosi u vezi i braku.

Mnogo je tekstova napisano na temu muško-ženskih odnosa. O tome se razgovara u krugu prijatelja, piše na internet forumima i blogovima.

Ne mogu da se setim da li je bilo reči o vezama koje su loše a ipak opstaju. Pokušaću iz svog ugla nešto da napišem na ovu temu.

Mazohizam je kada ostaješ u braku ili vezi koja je loša i u kojoj više ne postoji ljubav.

Bila sam mazohista, priznajem. Volela sam i nisam naučila da gubim. Ali, prošlo je mnogo vremena od tada, emotivno sam zrelija i nikada više ne bih ostala u vezi u kojoj je loše.

Najgore je ćutanje. Ne razgovaraš sa partnerom o problemima, oboje ćutite, trpite i vodite neke svoje živote.

“ Zbog dece sam sa njim- sa njom! “ “ Ovo je Balkan, a tako rado bih se razvela-razveo“.

Koliko puta smo čuli ove rečenice? Da li su deca opravdanje za ostanak u lošem braku? Da li je ok da gledaju roditelje koji se svađaju, ili koji ćute i pate? Kako se ta deca osećaju? Kakvi ljudi će ta deca postati? Da li će nastaviti roditeljskim putem, jer su tako naučeni, i tako su živeli? I njihovi brakovi i veze mogu da budu kao u roditeljskoj kući.

Nekada žene nisu radile, ekonomski su zavisile od muževa. To je bilo opravdanje za ostanak u lošem braku. I bilo je sramota da se vrate roditeljima. “ Šta će svet da kaže“ uzrečica koja se upotrebljava u ovom i drugim slučajevima.

Živimo u dvadesetprvom veku. Žene rade. I roditelji nisu više staromodni, kao pre. Ne postoje opravdanja da se ostane u lošem braku. To je neko moje mišljenje i ne mora da bude ispravno. Možda mi još ne živimo u dvadesetprvom veku, i možda je važnije „šta će svet reći“?

Sa druge strane, i emotivne veze su takve. Ostaje se zbog navike. Ostaje se u lošoj vezi jer “ ko je sam, tome nešto fali- kaže svet“. Ostaje se jer i dalje volimo tu osobu iako ona više ne voli nas, ili je obrnuto.

Ne razumem ljudsku psihu. Ona je stvarno čudo.

Ne bih više mogla da budem sa nekim ko me ne voli, i ko je iz nekog interesa sa mnom.

Ne pristajem na prisilnu tišinu u vezi.

Sama sam, ali to nije moj izbor. Jednostavno, takav je život. Možda i sretnem svoju srodnu dušu, ma šta taj izraz sve značio. I ukoliko bude nesporazuma koji se ne rešavaju, ako bude tišine, ja ću otići..bez obzira što volim. Ljubav ne priznaje trpljenje.

Šta napisati kao zaključak?

Svi se mi razlikujemo. Svako od nas ima svoj karakter, svoje vrline i svoje mane. Ne osuđujem one koji trpe, samo mi nisu jasni.

Zar nije svima želja i cilj- emotivna i porodična stabilnost? I sreća, iako je pojam sreće teško definisati.

3 thoughts on “Ostati u vezi ili je napustiti?

  1. Pa, vidi, to za ostanak zbog dece, je tačno i znam gomilu njih koja tako radi i neće da ima još pride problema sa podelom imovine i sve je to dosta mučno. Ima gde se trude da deca ništa ne opaze, ali žive onako, bez emocija, a opet zbog dece a ne svađaju se, ima i ta kategorija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.