Odbrana RTS-a

Čitam ovih dana komentare na društvenim mrežama vezanim za ponovno uvođenje RTS pretplate. Svi pljuju RTS, svi od reda. I staro i mlado, što bi se reklo. Alo ljudi, šta bre pljujete? Koga, zašto?

Sada su vam za ovu pretplatu krivi naprednjaci, a pre njih su bile demokrate, a pre njih pokojni Vladan Batić koji je predložio taj zakon Skupštini Srbije.

Ljudi moji, vi, malo stariji, zar se ne sećate da ste pretplatu plaćali i za vreme komunizma i vladavine Josipa Broza Tita?

Ja se toga sećam. Bila sam mala i gledala sam kako jedan čika ide ulicom, od kuće do kuće i nešto piše. Vodila se evidencija ko ima koliko televizora u kući i koliko pretplata plaća.

Uplatnica za RTS je bila kao račun za telefon. I svi smo plaćali. Što se tada niste bunili?

Da, ja branim RTS i uvek ću braniti tu TV kuću. Gledam program RTS-a i zadovoljna sam.

Kažete 3300 zaposlenih? Pa šta!  TV kuću ne čine samo novinari i urednici programa. U tih 3300 zaposlenih spadaju i dopisnici iz svih gradova. Tu su i montažeri, tonci, kamermani, šminkeri, sekretarice, vozači, pirotehničari…Svaka ozbiljna televizija u svetu ima veliki broj zaposlenih.

Plaćanjem TV pretplate omogućavamo ovoj medijskoj kući da pravi nove programske sadržaje. Dajemo mogućnost da se otvore još neki kanali, da se obezbedi siguran satelitski program za dijasporu.

TV pretplata treba da se plaća i da bi RTS mogao da se modernizuje. Da kupi novu opremu. Da snima nove serije. Da ponovo uvede školski program. Programi sa licencom su skupi i zato ih nema na RTS-u. Uvođenjem pretplate imaćemo mogućnost da gledamo bolji program.

Zašto RTS smeta? Kome smeta? Ne verujem da smetaju reprize serija-postoji daljinski..

Znam, ovaj tekst će izazvati negativne reakcije, nije ni važno..

Ovo je moje mišljenje o RTS-u…

Tekst će se možda nastaviti..

7 thoughts on “Odbrana RTS-a

 1. Ne smeta pretplata … smeta to što urade sa tim parama … Sadržaj je očajan, drastično lošiji nego pre 20 godina. Ako mi smetaju reprize, da prebacim kanal? Neću, jer to sam platio. Ja inače ne gledam TV, sem ako je nekad neka utakmica. Ali dovoljno je pogledati u novinama najavu programa i sve ti je jasno. Fali emisija za decu, fali edukativnih emisija, te reprize ne smeju da im se dešavaju … neka kupe neku stranu seriju, štancuju ih non stop, ne zna se koja je bolja, ili ako su baš patriJote neka finansiraju neku našu samo bez Vuka Kostića molim!

 2. RTS je kao i većina medijskih kuća upao u krizu koja traje godinama..i mi smo, kao zemlja u krizi.
  Emitovanje filmskog i serijskog programa, tačnije kupovina filmova i serija se plaća. Za sopstvenu produkciju nema se para.
  Pretplata se uvodi baš zbog toga. Da bi se kupili novi filmovi, prava na emitovanje nekih sportskih utakmica i sl. Sve se plaća.
  To što možemo da gledamo neke filmove i setije na xy kanalima, znači da ih te televizije kradu, ili da ih neko finansira i mogu da kupe nove produkcije.
  Branislave, pre desetak godina nabavljeni su novi računari i programi u RTS-u…Do tada se radilo uz pomoć štapa i kanapa. Inače, RTS ima i potraživanja od scenarista i reditelja nekih naših serija, mislim na novije..tako da…nije dovoljno što država finansira već moramo i mi da plačamo pretplatu.

 3. Oko programa RTS možemo da se složimo ili ne. Retko gledam tv, pogotovu RTS pa ne bih da kritikujem na neviđeno. Možda je program dobar.
  Ono što mi smeta nije sama pretplata (uredno sam je plaćao dok je postojala!) nego način naplate!
  „Uplatnica za RTS je bila kao račun za telefon.“
  Da, tako se nekada plaćala radio i tv pretplata. Nije se prišivala ni EPS-u, ni vodovodu, ni gradskoj čistoći.
  Ako hoće da ubirajuu pretplatu neka je ubiraju na drugi način – reciomo preko poreske službe. To je daleko logičnije nego se prišivati bilo kome drugom.

 4. Što se mene tiče, ja ću da se bunim na sva zvona i slobodno mogu da ga ugase. Dosta mi je nameta i ucenjivanja. Ne gledam RTS jer sam sve već videla. Za gledanost će morati da se pobrinu sami, kao i svi. Nekad i nije bilo ništa osim tri RTS-ova kala .Sada ispada da me ta tri kanala koštaju bezmalo koliko i cela kablovska! Očekujem da uvedu i takse na wc šolje u skorije vreme! Sranja, da izvineš, ima na pretek!

 5. I ja sam protiv pretplate, jer neću da gledam reprize reprizinih repriza. A i zašto da plaćam njima kada imam kablovsku. Radi mene kablovska može komotno da ukine RTS-ove kanale.

 6. Mislim da narod nije toliko kivan na RTS, koliko je kivan na svoj kućni budžet koji mora da razvlači tokom meseca, pa kada se na sve dažbine doda i tv pretplata, malo je mnogo. Verujem da je standard života mnogo bolji i bliži evropskim, niko ne bi pravio nikakva pitanja.Ovako, razumem narod i njihovo nezadovoljstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.