Obična ljubavna priča, drugi deo

Ispit je položila sa desetkom. Ostalo je još da odbrani diplomski rad. “ Odbrambeni mehanizmi psihički nestabilnih osoba“ tako se zvao Milenin rad.

U prepunoj sali fakulteta bili su prisutni njeni roditelji, Srđan sa devojkom, tetka i teča, mamine komšinice, profesori sa fakulteta, njene kolege i koleginice, poneka drugarica iz gimnazije i ljudi koje nije poznavala.

Posle odbrane tog diplomskog rada i obaveznog fotografisanja sa porodicom i kolegama sa fakulteta, svi su pažnju usmerili na posluženje. Mama je napravila nekoliko vrsta pita, tata je poručio roštilj, Srđan je doneo piće a tetka tortu i malo sitnih kolača. Skroman, ali pristojan koktel.

Tada joj je prišao profesor sa jednim čovekom koga nije poznavala.

Koleginice Milena, odlično ste odbranili svoj diplomski rad, počeo je profesor i zatim nastavio.. U Vama postoji potencijal da napredujete, rad je dotakao i psihijatrijsku stranu, nije bio čisto prožet psihologijom. Želim da Vas upoznam sa profesorom Jovanovićem. On je psihijatar, tačnije upravnik jedne zatvorske bolnice.

Milena ga je gledala u čudu. Nije razumela kuda vodi ovaj razgovor.

Gospođice, progovorio je profesor Jovanović..imam za Vas ponudu, morate o njoj dobro da razmislite i tek onda da mi odgovorite.

Da..zamišljeno ga je slušala Milena, molim Vas nastavite.

Od vaših profesora sam saznao da ste sa svim desetakama položili ispite i ovaj diplomski rad. Osećam da želite da postignete još više, ali nemate dovoljno materijalnih, novčanih sredstava.

I dalje ne razumem šta želite da mi kažete, pomalo nervozno i uplašeno. Milena ga je nagovarala da nastavi.

Odmah ću preći na stvar, profesor kome zbog svežeg i mladalačkog izgleda nije mogla da odredi godine nastavio je…Naša ustanova, požarevački zatvor i bolnica koja pripada zatvoru nema psihijatra. Jedan je nedavno otvorio privatnu praksu. Psiholozi- jedna žena je na porodiljskom odsustvu, a njen kolega se sprema da otputuje u Kanadu, da tamo živi. Predlažem Vam da dođete u Požarevac, radite u našoj ustanovi, a mi ćemo Vam uz pomoć Ministarstva pravde obezbediti stipendiju i sve što je potrebno da nastavite studiranje i da završite psihijatriju, da postanete psihijatar. Smatrajte ovu ponudu kao dugoročni kredit, o čemu možemo da se dogovaramo ukoliko pristanete. Kad  postanete dobar psihijatar, možete da nam u ratama otplaćujete taj kredit, od plate. Ne morate ostati kod nas, nije to uslov.

Milena ga je gledala zapanjeno. Nikada, ni u snovima nije sanjala da bi mogla da radi u zatvoru, niti je sebe smatrala tako posebnom da bi njeno dalje školovanje platilo Ministarstvo pravde.

Koliko vremena imam za razmišljanje?

Petnaest dana, toliko je još kolega psiholog u našoj ustanovi.

***

Te noći Milena nije spavala, Razmišljala je o ovoj ponudi, i sutradan je uz prvu kafu, razgovarala sa roditeljima i sa Srđanom.

Dete, vreme je da se osamostališ, ovo je možda prilika. Rekao je njen otac.

Požarevac nije daleko, mogu ja u prvo vreme da živim tamo sa tobom, dok se ne snađeš. Sigurno ćeš dobiti i neki manji stan u kome ćeš živeti, dok si tamo. Nežnim tonom je govorila njena majka.

Srđan je ćutao. Čekao je da ostanu sami. Povukli su se, posle doručka u njenu sobu, noseći po jednu šolju nes kafe, pepeljare i obavezne cigarete.

Miki, da li TI to želiš? Četiri godine rada sa kriminalcima, učenje, studiranje, dolazak ovde da polažeš ispite, i na poneki slobodan vikend. Možeš li ti to?

Milena je posmatrala brata. Imao je pravo. Četiri godine bi bila istrgnuta od svoje sredine, od svoje porodice, rođaka, prijatelja, od svog grada. Sa druge strane, bavila bi se svojim poslom i usavršavala bi se. Posle bi taj kredit namenjen za studiranje plaćala u ratama, po dogovoru.

***

Šta je sve vezuje za ovaj grad? Roditelji koji su pomalo bolešljivi..ali o kojima uglavnom brine Srđan. Srđan, njen brat sa kojim može da se čuje svakodnevno i vidi putem Skajpa. Malobrojni poznanici, pravog prijatelja nije imala.

Desetog dana je donela odluku. Pozvala je profesora Jovanovića i rekla da pristaje. Bio je zadovoljan njenim odgovorom. Rekao joj je da dođe u Požarevac uskoro, da bi videla gde će raditi, gde će se smestiti, i da bi se lakše i brže snašla u novoj sredini.

Dva dana kasnije je sa majkom, koja je insistirala da pođe, otišla u Požarevac.

Nastaviće se-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.