O Romima, iz mog ugla

Ovaj tekst inspirisao me je da se oglasim. Ne mogu i neću u nekim situacijama da ćutim.

U priči o Romima koji se drogiraju lošim heroinom koga zovu „pajdo“ nije navedena opština u kojoj se nalazi to romsko naselje.

Dalje, tekst je nepotpun. Pravi novinari znaju šta nedostaje. Mišljenje druge strane. U ovom slučaju to je Kancelarija za manjine na opštini u kojoj se naselje nalazi.  Da se u tekstu našla i izjava data od strane navedene kancelarije, tekst bi bio ispravan.

Bez namere da branim vlast, moram da kažem da te Kancelarije za manjine postoje već više od pet godina u svim opštinama i gradovima Srbije. Nije važno koja vlast ih je uvela u lokalne samouprave, važno je što te kancelarije rade onaj svoj osnovni posao- pomažu manjinama.

Ne radim skoro pune tri godine, ali dok sam radila, nedaleko od moje kancelarije, nalazila se i već par puta spomenuta kancelarija.

Imala sam priliku, na licu mesta, da vidim šta i kako i koliko rade zaposleni u ovoj Kancelariji.

U mojoj opštini bilo ih je dvoje. Kordinator za nacionalne manjine i njegov zamenik.

Živim na opštini koja ima u svom sastavu prigradska-seoska naselja u kojima žive Romi, mada ih ima u gotovo svim delovima opštine.

Kancelarija za nacionalne manjine je tih godina držala tribine. Odlazile su kolege u naselja u kojima žive Romi. Aktivno se radilo na inkluziji Roma i njihovog uključivanja u socijalni i društveni život. U akciji su učestvovali i Dom zdravlja i opština i Kulturni centar koji postoji na teritoriji opštine.

Romi su dolazili u kancelariju da traže razne vrste pomoći koja im je i pružana. U više navrata organizovane su i humanitarne akcije, jedna od njih je bila za bolesnu romsku devojčicu.

Verujem da je i danas tako. Da kolege i dalje obavljaju svoj posao onako kako su ga i ranije obavljali.

Znam za probleme koje građani imaju sa mesno nadležnim Centrima za socijalni rad, ali taj problem postoji na teritoriji cele Srbije. I to je tema za poseban tekst.

Za ovu kancelariju za manjine odgovorno tvrdim da ispravno radi svoj posao.

Baš zbog svega što sam navela, postavljam pitanje- zašto autor teksta nije našao za shodno da kontaktira drugu stranu.

Takođe, problem narkomanije je problem celog društva, ne samo Roma.

Tekst plasira priču o Romima koji žive na rubu egzistencije, uz to se drogiraju i prostituišu a niko o njima ne brine.

Verujem da postoje takva neuredna i strašna romska naselja. Ali, to su Romi koji ne žele socijalizaciju i uključivanje u normalan život.

Država je omogućila Romima besplatnu zdravstvenu zaštitu, vršio se i upis romske dece u matične knjige rođenih, upis u osnovnu školu..za Rome sa moje opštine organizovani su i kursevi, i godinama unazad svečano obeležavaju svoj dan.

Postoje Romi koji i dalje žele da žive kao nomadi, u prljavim i neuslovnim kućercima ali postoje i oni koji žive normalnim životom i njihova deca idu u školu, oni rade, i kuće su im čiste. Ne drogiraju se.

Mislim i da Romi u Srbiji nisu danas diskriminisani, i da im se pruža sva moguća pomoć o kojoj se u tekstu ne govori.

Ne znam motiv za ovakav tekst. Mislim da je plasiran iz neke zle namere.

Ovo je jedini način da se pokaže da stvari i nisu baš tako crne kao što piše u već spomenutom tekstu.

I ponavljam, narkomana ima u svim društvenim sredinama, potiču i iz siromašnih ali i iz bogatih porodica. Nisu Romi jedini koji koriste loš heroin. Njega koriste i narkomani koji teško dolaze do novca, i konzumiraju te mešavine. Međutim, to je problem celog društva i svih država sveta, i o tom problemu treba posvetiti posebnu pažnju, i poseban blog tekst.

3 thoughts on “O Romima, iz mog ugla

  1. Malo me je prošao bes zbog ovih bljuvotina kojima linkovani tekst obiluje, pa se sada samo pitam kolo sve ovo košta.
    Hvala, Rado, odlične informacije.

  2. Dovoljno je pomenuti da HCLU (Hungarian Civil Liberties Union) ima vezu sa ACLU – American Civil Liberties Union.
    Ko imalo poznaje političke prilike lako prepoznaje koja je svrha teksta: za početak otcepljenje Vojvodine.
    Žalosno je što će mnogi nasesti na ovu i slične priče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.