O autorskim pravima

Čitam Zakon kojim se regulišu autorska prava.

Večeras sam bila svedok kako novinari kradu tekstove jedni od drugih. Bez ikakvog blama i srama. Oštećena strana, moj FB prijatelj Toni, glavni urednik „Ekspres neta“ uverio se večeras da su dva teksta iz tih novina ukradena. Lopovi su dve poznate medijske kuće čija imena neću da spominjem, jer neću da ih reklamiram. Tekstovi sa Ekspres neta su bili čitani i šerovani, što znači da su teme bile zanimljive.

U roku od nedelju dana, identičan tekst je postavila „ozbiljna“ medijska kuća koja postoji decenijama, a toliko je vremena bilo potrebno i kompaniji prodatoj Nemcima ili Austrijancima ( ne znam kog su porekla vlasnici ) da prerade drugi tekst i da ga objave u svojim novinama.

Šokirana sam jer je reč o dve velike, poznate medijske kuće.

Sada sa razlogom sumnjam i u njihove ostale tekstove. Ko zna koliko su tuđih tekstova postavili kao svoje a da pravi autori to ne znaju. I sigurno nisu jedini kada su krađe ovog tipa u pitanju.

Mislim da ću ubuduće čitati samo Ekspres net.

Ali, ovo nije samo kratka reklama za Ekspres net. Želim da prokomentarišem i krađu tekstova sa blogova, jer sam ja na prvom mestu bloger.

Ne znam da li je neko ukrao moju priču, pripovetku, ili tekst sa blogova na kojima sam pisala i sa kojih sada pišem-sada koristim samo WP i blogspot kao blog platforme.

Zaštitiću svoje blogove uz pomoć zakonskih odredbi.

Mnogo puta do sada čula sam ili pročitala da je osoba X nalazila svoje pesme ili prozne radove na blogu osobe Y koja je bez pitanja krala tekstove i postavljala ih kao svoje.

Pre mnogo godina čitala sam jedan blog i radovala se svakom novom tekstu. Onda sam te iste pesme našla kod blogerke koja je bila popularna na nekom drugom blog portalu. Mislila sam da je u pitanju ista osoba sa drugim pseudonimom. Ispostavilo se da su u pitanju dve različite osobe.

Tada sam završila for ever iliti zauvek sa tim blog portalom na kome je blogovala „kradljivica“.

****

Odakle lopovima smelost da kradu, i da misle da neće biti uhvaćeni u krađi? Pitanje koje se odnosi i na blogere i na novinare i na sve one koji kradu tuđe autorske radove.

Skoro sam bila iznenađena kada se oglasio jedan moj stari poznanik, i to na Tviteru. Žalio se da su mu ukrali ideju. Tačnije, neko je, bez njegovog odobrenja počeo da snima serijal istog naziva kao što se zvala i njegova emisija i njegove knjige. Čovek je novinar i pisac.

Šta ostaje oštećenim stranama da rade? Da se tužakaju po sudovima i da čekaju da se okončaju sudski procesi koji traju ko zna koliko dugo.

Ostaje im da se nerviraju. Da sa pravom budu ljuti. Da se bune na društvenim mrežama.

Ne znam kako bih se ponašala ukoliko bih saznala da je neko ukrao neki moj tekst. Bila bih sigurno ljuta.

Blogujem godinama i nikada mi nije palo na pamet da kradem tuđe pisanije.

Na net forumima na kojima učestvujem, baš u izuzetnim situacijama kopiram deo teksta sa nekog medijskog sajta ali navedem obavezno autora ili sajt. Izbegavam da to radim, više volim da otvorim temu pisanu svojim rečima.

Šta mislite o krađi autorskih dela? Da li se to vama nekad desilo, da li ste čuli da se to nekome desilo? Kako biste reagovali da saznate da je neko kopirao vaše radove i prezentovao ih javnosti kao svoje?

2 thoughts on “O autorskim pravima

  1. Kompanija prodata Nemcima ili Austrijancima (ne znam kog su porekla vlasnici) je i meni svojevremeno sa bloga ukrala fotografiju. Posle su jedva dočekali da plate samo da ih ne šaljem na sud.

    Svoja prava kao autor moraš da štitiš sama. Zakon postoji ali se primenjuje samo ako autor to pokrene. Postupak je jednostavan, prvo pošlaješ pismo sa upozorenjem i predlogom za vansudsku nadoknadu, i objasniš da ćeš u suprotnom zaštitu potražiti na sudu. Niej tečko naći dobrog advokata za to jer su ti slučajevi laki i advokati najučešće ne naplaćuju ništa od tebe već sve naplate od tuženog.

    Ako te mrzi da se cimaš sa sudom, prosto objaviš ko ti je kad i šta ukrao.To ih više boli nego da odu na sud. Ako ti je blog dobro kotiran, tvoj objava o krađi će u pretrazi da se pojavljuje tik uz kradljivca, i uopšte mu neće biti svejedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.