Novogodišnja

Prolazi lagano godina ova, u susret nam dolazi nova. I dok čekam da se napuni sudopera, kako bih tada grejala bojler ( štednja struje ) i prala sudove, u mislima se vraćam u neke davno prohujale dane.

Bila sam mala. Negde sredinom decembra, išla sam na dve novogodišnje predstave. Preduzeća u kojima su radili moji roditelji bila su jaka i velika preduzeća. Dobijala sam lego kockice ili neke druge igračke slovenačke firme „Izola tehnika“. Pored toga, paketiće su pravili i mama i tata, da ispod jelke bude puno poklona. Čokolade, Fruktal sokovi, smoki, igračka ili knjige, kasnije kaseta, garderoba.. Od babe i dede sam dobijala novac.

Išli smo uoči nove godine u veliki supermarket na Dedinju ili na „Cvetni trg“. Tada, u to vreme nije bilo hipermarketa na svakom koraku, kao danas. Nismo plaćali čekovima ili karticom na odloženo, već gotovinom. Usput smo punili i gorivo za auto, plaćao tata kešom, i jednostavno, o novcu se nije razmišljalo.

Gledala sam tridesetog i tridesetprvog decembra dečiji program. Sedmorica mladih, Lokice, Mija i Čkalja, zabavljali su narod u večernjim satima. Bilo je i narodne muzike- Tozovac, Cune i Lepa..

Nije bilo toliko petardi kao danas. Zato smo imali prskalice. Palili smo ih čim padne mrak.

Prvog dana januara gledala sam takmičenja u skijanju, pisala dnevnik, jela rusku salatu, tortu, išla na sankanje sa društvom. Ulica je bila puna dece, a imala sam i najbolju drugaricu koja je živela u susednoj ulici.

******

Kada sam ušla u pubertet, i dalje sam novu godinicu čekala kod kuće. Torta, ruska, i ostale đakonije, isti tv program i filmovi..druženje prvog januara sa drugaricom ili sa braćom od tetke.

Tek kada sam „odrasla“ počela sam da idem kod komšije na novogodišnje žurke. Na jednoj sam se prvi put napila, jer sam se posvađala sa dečkom. Na drugoj žurci sam se zaljubila.

Godine su prolazile. Sećam se zime 1996.godine kada je Koalicija ZAJEDNO protestvovala na Trgu. Novu 1997. sam baš tu dočekala, služeći kuvano vino. Sećam se da su me stranački drugari ispratili do centrale stranke, da se ugrejem, i tamo sam dobro jela a bogami i popila i lepo pevala 🙂 Bio je to doček za pamćenje.

*****

Dok sam radila, išla sam na novogodišnje koktele, a sećam se da smo koleginica i ja radile jedne godine za Badnji dan, jer je bilo izbora u januaru.

****

Poslednjih godina ovaj 31.decembar mi ne znači mnogo jer svake večeri kasno idem na spavanje. Ostajem kod kuće, šetam po TV kanalima, gledam uglavnom one kablovske, slušam radio na netu, pišem, čitam, pijem kuvanu rakiju ili kuvano vino..u ponoć gledam vatromet i držim mačku koja se plaši pucnjave..I naravno, klopam rusku i butkicu sa renom. 🙂 Šaljem svoje, a ne kopirane SMS poruke i mejlove.

Za razliku od NG mnogo više volim Badnji dan i Božić. O proslavi Božića u mojoj porodici, nekad i sad, u sledećem tekstu.

SREĆNA NOVA GODINA I DA VAM SE SVE NAJVEĆE ŽELJE ISPUNE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.