Nije želeo da je udari

Kada se danas seti svega, počne da pije. Onda odustane, jer zna da će mala doći i nije red da vidi pijanog tatu.

Ne može a da ne razmišlja o prošlosti. Ne može od nje da pobegne.

***

Sa njom su ga upoznali zajednički prijatelji. Izlazili su, družili se, vremenom se zaljubili jedno u drugo i svoju vezu krunisali su brakom. Prve godine braka su bile dobre.

Zatim su došla deca. Nije se naročito obradovala što ima decu. Žalila je što mu pre braka nije rekla da ne želi decu, jer nije ona taj tip, da sedi u kući, neguje decu i odgaja ih. Pogrešila je i što nije koristila antibebi pilule. O svemu ovome je razmišljala dok je on bio na jednom, pa na drugom poslu. Nije se glasno bunila. Ćutala je.

Obradovala se kada je on napredovao u službi, i kada je, zahvaljujući njegovim vezama, dobila posao.

Od tada se promenila. Kasnila je sa posla, izlazila sa drugaricama, prestala je da kuva. Kolače je uvek poručivala ili su joj rođake pravile. Ona nije bila tip domaćice.

Ćutao je. Zbog dece. On ih je čuvao, vodio kod lekara, išao na roditeljske sastanke. Ona je bila skoro pa „vikend mama“.

****

Vreme je prolazilo. Deca su rasla. Raslo je i njeno nezadovoljstvo. Želela je više novca. I baš tada, kada je ona glasno tražila novu kuhinju, novu garderobu, letovanje, on je izgubio posao.

Krenule su uvrede na njegov račun.Majmun, kreten, ništavilo.

Ponovo je ćutao. Bilo mu je teško, utehu je tražio u prijateljima, a drugu ženu nije želeo da traži. Nije želeo da je vara.

***

Deca su skoro odrasla, još su se školovala. Našao je drugi posao. Verovao je da će prestati da mu gunđa, da će prestati svađe.

Međutim..njeni  izostanci od kuće, postali su sve češći.

Jedne večeri je došla polupijana. U lice mu je rekla da je bila sa tim i tim gospodinom. Gospodinom, a ne šonjom kao što je on.

Nije želeo da je udari. Savest mu nije dozvoljavala. Vaspitanje mu nije dozvoljavalo. Karakter takođe.

***

Sutradan je kćerka videla sa tim gospodinom. Slučajno. Posvađale su se uveče.

Tada je prelomio u sebi..Rekao joj je da od sledećeg meseca traži stan, želi da se razvedu.

****

Našla je stan. Razvod je trajao par meseci. Deca su pripala njemu, tako su želela.

Ipak, mlađe dete je kasnije prešlo kod nje. Starija devojčica je ostala kod njega jer nije mogla da zaboravi i da joj oprosti scenu koju je videla jednog jutra..sa tim gospodinom.

****

Danas je samac. Pokušao je da ima dve veze i nije uspeo da ih održi. Još je mislio na nju. Nije je više voleo, bio je besan i ogorčen.

Ona je prešla da živi sa tim gospodinom koji ima više novca od njega.

****

Nije želeo da je udari. Samo je rečima pokazivao svoju bol. Još o tome razmišlja.

20 thoughts on “Nije želeo da je udari

 1. Da, ponekad je prosto neverovatno kako neko kome je ukazano toliko dobrote može da postane takvo đubre, ali druže veruj mi, sve dođe na svoje, prođu godine nekad, ali dođe … samo ovaj je mekan, oprostiće joj sve …. 🙂

    1. Волела бих да буде срећан, али не са њом..Јој Бане, дуга је то и тешка прича..

 2. Znam jednu životnu priču koja je tek na početku ove tvoje, ali može u nju da se pretvori. I ježim se. Čitajući i razmišljajući. Mnogo lepo napisano.

 3. Кад почне да шкрипи и кад је очигледно да нема наде да се ствари поправе, и то из разлога што је један од њих двоје већ изашао из брака, у њему је само због папира, онда то треба прекинути. Ништа не може на силу.
  Лоше ствари треба прекинути док су у повоју. Мање боли.

   1. То чекање ни мени никад није јасно. Мислим да је то све само додатно, а непотребно мучење.

    1. Мислим да је много волео и поред тога што је правила будалу од њега..и чуди ме како је није удари када је казала да долази из кревета тог и тог..
     Ја бих, да сам у сличној ситуацији, пресекла на време, и показала бих и бес и агресију-познајем себе. А он..ух..чудо, дивим се. Ја сам се овде дотакла само теме брака, о осталом нисам ни писала..

     1. Радице,
      много је волео то је у реду, али није могао тј није смео да је воли више него себе.
      Знаш и сама, не можеш другог волети више него себе, не можеш због некога пљунути на самог себе. Можда грешим, можда ће неко рећи да онда никад нисам волела, али ако нисам срећна, ако ме неко кога волим уједно чини изузетно несрећном, ма колико ме болело да одем отићи ћу. Нема сврхе остати и патити. Увек изнова.
      А то набијање на нос да је дошла из туђег кревета је „манир“ дроље. И показује колико је она ниско пала…

     2. Увек друге ставља на прво место, никад себе..то је његова највећа мана, по мени.

   2. Mislim da je to cekanje – nada. Nada da ce se promeniti, da ce biti bolje, da ce ga voleti kako zasluzuje, da ce shvatiti koliko joj znace deca i porodica… Nadu nije lako ubiti, veruj mi, cak i kad postanes svestan da do promene nece doci. Ona ostaje da tinja u nekoj pomrcini i da ti grize dusu sa svakim zrncem osecaja kako se mozda bas sada desava nesto sto je, cini ti se, znak da ta nada ima smisla. Nista od toga, najcesce, ali dzaba… Nije lako „sam protiv sebe“ ici makar i znao da cinis gresku. Cudna je to igra u kojoj nekad pobedis sebe, ali nekad ne uspevas koliko god da si svestan da tako nigde neces stici…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.