Nije smela da ode…

Nemoj Zorane, boli me, nemoj molim te, deca gledaju, joj nemoj više….Jelena je jecala sklupčana na podu dnevne sobe. Zoran je stajao nad njom, onako visok, krupan, vodnjikavih očiju. Bazdio je na alkohol i duvan.

Tog ranog nedeljnog jutra, Nena i Mića, njihova deca, stajala su u kuhinji uplašeno slušajući kako otac, po ko zna koji put tuče njihovu majku. Nena je imala šest, a Mića osam godina i bili su suviše maleni kako bi pomogli majci.

****

Šest meseci kasnije, Jelena je sa slomljenom nogom i povredama glave dospela u bolnicu. Deca su ostala sa njenom majkom a Zoran je odveden u zatvor. Prijavu protiv njega napisao je Jelenin lekar.

– Vi nikada niste čuli za Sigurne kuće? pitao je kada je ušao u sobu u kojoj je ležala Jelena.

Jelena je pognute glave slušala ovo pitanje i blage prekore koje joj je upućivao lekar.

– Nisam smela da odem, nisam. Pretio je da će ubiti i mene i decu i moju majku, i sve moje! Zaplakala je i lekar je pokušao da je uteši.

U bolnicu je stigla sa majkom. Kada je Zoran iskalio bes na njoj zbog gubitka na kocki i izašao iz stana, ona je pozvala majku i sestru. Sestra je odvezla decu svojoj kući a majka je, zajedno sa jednom komšinicom pomogla Jeleni da uđe u taksi.

Tako je dospela u bolnicu, a zahvaljujući lekaru konačno je Zoran, zbog nasilja u porodici, smešten u zatvor.

– Ostajete ovde par dana, a onda kod majke na kućnu negu. Molim vas da otvoreno razgovarate sa našim psihologom i socijalnim radnikom.

– Hoću, hvala vam za sve.

– Dobro je što vas nije ubio. Odmorite sada, ja ću doći kasnije da vas obiđem.

Zaspala je, prvi put mirna, prvi put u poslednjih devet godina bez straha…

– NASTAVIĆE SE –

1 thought on “Nije smela da ode…

  1. jednom mi se desilo da me usred noći pozvala nepoznata ženska osoba i kroz suze pitala da li je dobila službu za prevenciju nasilja u porodici ili kako već… naježio sam se i nisam više ni spavao posle tog poziva pošto sam joj rekao da je pogrešila broj… i još jedanput mi se to desavalo, ne toliko kasno ali opet po noći… 🙁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.