Nemaš gde da odeš

Sestro slatka, muka je to, muka neopisiva. Evo, već pet dana ne znamo gde je, ne znamo ni da li je živ. Brinem se, nemaš pojma koliko, pa brat mi je, Ispijala je lagano kafu, uz nezaobilaznu cigaretu.

Milan je najmlađi sin i roditelji su prema njemu bili popustljivi. Kada se uhvatio lošeg društva bilo je ono „proći će ga bube“. Nisu razmišljali da „bube“ mogu da traju celog života. Propio se skroz kada ga je napustila verenica. Pao je još niže kada su umrli otac i majka.

E, moj Milan, zlato sestrino. Volim ga iako je pijandura. Ali, ljuta sam na njega. Mnogo je stvari prodao iz roditeljske kuće. I zapustio je skroz. Nemaš gde da odeš. Tamo samo živi ljudi ne iskaču iz budžaka.

Eh, da mi je znati gde je on sada. Kod kuće ga nema a  policija nije javila za neki udes ili da se neko utopio. Mora da šeta od kafane do kafane. Prodao je dve njive. Navodno da plati dugove.

Kuku meni, dugovi stoje a njega nema. Bar da se javi da je živ i da je dobro, lakše mi bi bilo.

Sudbino pusta. Da je sreće da se oženio i imao svoju decu, manje bi pio. Čujem od komšija i da se kocka. Tugo moja.

Šta da radim sestro slatka? Policija ga traži, a ja ne znam da li da idem od birtije do birtije ili da kružim po tim đavoljim kladionicama.

A možda negde leži izlomljen i bolestan. Kuku meni sa njim. Ostali su ga se odrekli. Svi sem mene. Moja je to krv, kako da se odreknem i da ne brinem.

I nema veze što nemam gde da odem, važno da je živ.

Odoh mila moja. Treba ručak da kuvam mužu i deci. Znaju oni da sam ja ovako bezveze i tužna al’ ipak traže da jedu.

Javiću ti kada nađu Milana. Obavezno ću ti javiti. Hvala što si me saslušala, i što ništa nisi pitala. Nisi ni pomogla a ni odmogla. Odoh i hvala na kafi.

Ode sa suzama u očima, u nadi da će ipak brzo naći brata-crnu ovcu u porodici. Voli ga bez obzira na sve.

6 thoughts on “Nemaš gde da odeš

  1. Znas nema boljih psihologa, filozofa od muslimana koji sve zivo na tako lijep nacin opisu. Nekima su te muslimanske rijec TERORIZAM, ali znas sta je Ibn Tejmije rekao? KAD JE COVJEK U TAMI I SJENA GA NAPUSTI! Pa sta ocekujemo od drugih?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.