Neispričana priča

„Čekala sam te. Tebe nema, pa nema. Već sam počela da brinem.“ Baka je vrtela glavom i pokušavala da bude ljuta. Nikada je zapravo nisam videla ljutu.

Skuvala sam kafu, uzdahnula je i rekla da želi da mi ispriča nešto što niko do sada nije znao, sem pokojnog dede.

“ Imam svoju neispričanu priču, a dani se bliže,  još malo pa odlazim..hoću da skinem muku sa duše. „

Posmatrala sam je kao da je vidim prvi put. Nije mi bilo jasno šta to krije, kada nikada pre nije imala tajni. Ili ih je vešto čuvala godinama?

“ Imaš još jednu tetku. De, ne gledaj me tako, ozbiljno ti pričam. Zapisaćeš njeno ime i prezime i potražićeš je. To je moja poslednja želja, da još jednom vidim svoju Ljiljanu.“

Posmatrala sam je u čudu. Imala je troje dece pored moje majke. Znam za dve tetke i za ujaka. Ko je ta Ljiljana? Ćutala sam i pustila je da priča. Činilo mi se da ću otkriti porodičnu tajnu, ili samo bakinu tajnu.

“ Bilo je to pre velikog rata. Imala sam momka. Zvao se Milan. Zabavljali smo se. Zgrešila sam. Otac i majka su me izbacili iz kuće. Prihvatila me je jedna strina iz familije. Sa njom niko nije govorio od mojih. „Zaratili“ su oko neke njive, kada je stric umro. Ja sam tada bila još dete, nisam želela da se mešam u te odnose. Zato je ona mene volela i našla mi se u nevolji.Sažalila se i pustila me je da stanujem sa njom. Negovala me je i pazila kao rođeno dete. Milan je u međuvremenu otišao u Prag, da studira pravo. Kada se rodila devojčica, strina i ja joj dadosmo ime Ljiljana, jer je ljiljan tada procvetao u bašti. Milanu je strina telegrafski javila da je dobio kćerku. Došao je iz Praga.

Moji nisu hteli ni da čuju za udaju sa Milanom. Nisu ga voleli jer me je obečastio pre braka. I tako ja ostadoh kod strine sa malim detetom, a kad dođe rat, Milan među prvima pogibe. Javiše mi to njegovi oficiri. Imao je devetnaest, nepunih. Ja šesnaest. Još i sama jako mlada. Eto dete, to je meni na duši.

“ Kako si se onda udala za dedu? I šta je bilo sa tetka Ljiljanom? „

“ Čekaj, gutalj vode da uzmem, da dođem do daha. Gde stadoh? Ah da, pogibe Milan i mene ostavi sa malim detetom. Majka i otac se smilovaše i primiše me nazad jer su imali podrum u kući gde smo se sklanjali kada je bilo bombardovanje. Ljiljana je rasla. Prođe i rat. Tada u našu kuću dođe jedna sestra od strica mog oca, tvog pradede. Svi joj poginuli u ratu, kuću spalili. Zavoleli smo je svi. Otac joj dade da živi u posebnoj kućici, onoj gde su pre bile sluge. Znaš da potičem iz bogate porodice.

U međuvremenu upoznah tvog dedu. Milana sam ožalila. Nisam bila ni prva a ni poslednja koja je izgubila nekog u ratu. Deda se zaljubio. Moji presrećni, jer je i on poticao iz ugledne porodice. Ja onako, da ti sada pravo kažem. Htela sam da skinem devojačko ime. I bilo je vreme. Ali deda nije želeo da Ljiljana živi sa nama.

Tako ona ostade sa mojom tetkom, i kada su mi umrli roditelji, preselila se sa njom u veliku kuću. Tajno sam godinama održavala kontakt sa njima. Da niko ne zna slala sam i poneki dinar, dok sam radila. Na njenom venčanju nisam bila jer je tvoja tetka imala boginje.

Takav je život dete moje. Krije u sebi mnoge tajne. Ja hoću još jednom da vidim moju Ljiljanu. Stara je i ona. Evo ti njena adresa, nađi telefon, pa je zovi.“

“ Zašto baš ja?  I da li ćeš reći mami, tetkama i ujaku?“

“ Kada je nađeš, pozvaćemo ih sve. Ti si pametna devojka, ubedićeš je da dođe i upozna se sa sestrama i bratom. Možda neće hteti posle svih ovih godina. Ko zna. „

****

Tako sam se zaputila u Kraljevo i našla sam tetka Ljiljanu. Seda starija žena, blagih crta lica. Imala je bakine oči. Predstavila sam se, rekla joj za bakinu želju. Ljiljana je dugo plakala. U prvi mah je rekla da nema smisla nakon svih godina da uznemirava svoje sestre i brata koji i ne znaju za nju. Dugo sam je molila, zbog bake.

****

Svi su bili iznenađeni kada su kod bake ugledali nepoznatu ženu. Tada je baka svima rekla istinu. Posle mesec dana je umrla. Danas je tetka Ljiljana član porodice i redovno se viđamo sa njom i njenim ćerkama, zetovima i unucima.

***

Ukoliko imate tajne, ne čuvajte ih dugo. One se kad tad saznaju. Pružite priliku sebi da upoznate celu svoju porodicu. Ne dozvolite da neke priče ostanu neispričane.

1 thought on “Neispričana priča

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.