Ne mogu više

Topla septembarska noć. Negde u daljini čuo se lavež pasa. Stari zidni časovnik sa kukavicom, nasleđen od dede, čuo se na svakih sat vremena.

Sedela je u polutami svoje sobe, za stolom na kome su stajali flaša crnog vina, čaša, i desetak kutija raznih lekova.

Bila je to noć njene odluke. Hoće li preći u neki drugi svet, ili će ostati na ovom svetu u kome je iskusila samo muku i bol.

Gušila je ravnica. Gušilo je saznanje da radi na imanju koje će on jednog dana prokockati. Gušila je čunjenica da su deca otišla u beli svet i da se retko javljaju.

U ravnici je popularno kada se obesiš ili besiš, gorko se osmehnula. A ja spremila vino i tablete, bezbolan odlazak.

Razmišljala je šta joj je činiti. Kukavica na satu objavila je da je tri sata posle ponoći. On se iz kafane još nije vratio,

Da li to da učini? Da li bi on patio, ili bi mu nedostajao samo radnik koji radi na imanju i u kući? Odavno je tako gledao.

Zaboravila je kada ju je pogledao kao ženu. Davno to beše.

Ne mogu više šaputala je, onako, za sebe. Dosta sam trpela poniženja. Prvo od njegove sestre, zatim od njega, pa i od dece. „Ti ne znaš majko, nisi završila fakultet“ kao da je fakultet merilo svega.

Gledala je u lekove i u vino. A šta ako ne uspe? Ako ostane invalid? Ko će je gledati? I zašto bi dozvolila da njen rad on prokocka? I decu svi sažaljivo da gledaju?

Ma..nije važan on, nisu više ni odrasla deca važna, mislila je u sebi..ja sam samoj sebi važna. Neću da se ubijam zbog gorkog života. I od goreg ima gore.

Upalila je svetlo. Bacila je lekove u kantu za đubre, vino je prosula u sudoperu, a flašu je sklonila.

Skuvala je čaj od nane, izašla u dvorište i osmehnula se mesecu i zvezdama. Ja sam jaka, ništa me neće slomiti, šaputala je u sebi.

I od te noći okrenuće drugi list, i kada su deca i kada je on u pitanju. I nikada više neće reći „Ne mogu više“.

Negde u daljini čuli su se svirači koji nekoga prate iz birtije..

Sa pesmom dočekujem novi dan, pomislila je, ušla u kuću i ugasila svetlo.

5 thoughts on “Ne mogu više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.