Nasilje u porodici, prvi deo

U proteklih nekoliko dana, Srbiju je zahvatio „talas nasilja“. Kako drugačije da nazovem ono šta se dešavalo: prvo je u Žitištu čovek ubio bivšu ženu i još četvoro ljudi, a ranio još dvadeset ljudi.

Zatim je monstrum silovao i ubio trogodišnju devojčicu.

Dan kasnije mediji su javili da su trojica muškaraca silovala petnaestogodišnju devojčicu.

Porodicama svih preminulih izražavam iskreno saučešće. O detaljima i razlozima svih ovih strašnih zločina neću da pišem, iz poštovanja prema porodicama.

******

U porodici u kojoj postoji nasilnik, najčešća meta je žena. Ona trpi nasilje, propada fizički, ali i psihički, i tek kada se dogodi tragedija društvo digne glas i pita ZAŠTO, i kaže DOSTA.

Intenzivne su kampanje protiv nasilja nad ženama.

I sama sam bila žrtva verbalnog i malo drugačijeg nasilja, ali o tome malo kasnije.

****

Nasilje u jednoj disfunkcionalnoj porodici ne trpi samo žena. Meta su i deca i muškarci, i nemoćne babe i dede koje trpe nasilje od dece ili unučića.

Šta se dešava kada snaja tuče svekra ili svekrvu, otac sina i kćerku, majka maltetira decu i muža? Šta se dešava u porodicama u kojima je neki rođak nasilnik i dešava se da verbalno maltetira porodicu, a ponekad mu se omakne i po koji šamar?

O ovim vrstama nasilja malo se piše i diskutuje. Govori se samo o nasilju nad ženama i vršnjačkom nasilju.

Jesam žena, ali nisam za to da se društvo i država bore samo za prava žena i protiv nasilja nad ženama.

Ne volim nijedno nasilje. Ni ono izvršeno nad ženom, ni ono izvršeno nad decom, nad muškarcima i starim i nemoćnim ljudima. Nasilje je nasilje! Protiv njega se u celini treba boriti.

Ne smemo da zatvaramo oči kada neko maltetira muža, ili babu i dedu ili svoju rođenu decu. Mislim na ženska maltetiranja, i na žensko nasilje koje je prvo verbalnog karaktera a zatim prelazi u fizičko nasilje.

Ponoviću, nasilje je nasilje! Treba konačno progovoriti o svim oblicima nasilja i o onima koji to čine.

Nastavak sledi-

3 thoughts on “Nasilje u porodici, prvi deo

  1. Alex, ja pišem o nasilju u celini. Znam da je žena uglavnom žrtva nasilnika, ali postoje i žene nasilnici. U javnosti se pisalo o unuci poznatog glumca koja je ubila majku i babu.
    To je jedan primer, široj javnosti poznat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.