Nasilje u porodici, drugi deo

U prvom delu ovog „serijala“ pisala sam uopšteno o nasilju u porodici. Istakla sam da je žena najčešća meta-žrtva zlostavljanja i da se vodi borba protiv nasilja nad ženama.

Ne možemo da pobegnemo od činjenice da su žrtve i muškarci. Da li su oni slabići, ili su previše emotivni ili su vaspitani da ne dižu na ženu ruku, o tome može da se širi diskusija.

****

Priča broj 1.

Danas ima preko šezdeset godina. Do pre izvesnog vremena živeo je sa bivšom ženom i sinom, jer finansijski nije mogao da iznajmi sebi stan i da dodatno plaća alimentaciju. Posle razvoda nastavili su da žive zajedno pod istim krovom iako je pretrepeo i fizičko i psihičko nasilje.

Upoznala sam ga pre mnogo godina. Tada je bio u braku. Viđala sam ga sa modricama, sa zavojima. Viđala sam ga tužnog i ćutljivog. Melanholičnog.

Od zajedničkih prijatelja sam saznala da ga žena tuče kad ne skuva ručak ili ne uključi mašinu za veš. Tuče ga i vređa i zbog najmanje sitnice. Pritom je ljubomorna bez razloga. Od početka braka posvetio se njoj i kući i detetu koje je ubrzo došlo.

Nikada nije bila zadovoljna njegovom platom. Nikada nije bila zadovoljna svojim brakom. Bila je stalno nervozna i besna.

Godinama je trpeo nasilje, a onda se razveo. Ona je posle mnogo godina kupila ili nasledila stan i konačno više ne žive zajedno. Sin je odrastao i ima svoj život.

On je i dan danas tih i melanholičan. Vešto skriva svoju tugu iza fasade bezbrižnog, veselog čoveka.

Da li je on slabić, ili je emotivac? Ili je samo navikao da trpi? Odgovor ni danas ne znam.

Sledi još neke istinite priče i na kraju moja priča…

NASTAVIĆE SE

2 thoughts on “Nasilje u porodici, drugi deo

  1. Znam i ja jednog, i oni to na rodjendanima, proslavama skrivaju, sve izgleda kao super. On cak ima i osmeh na licu, prica zanimljive fazone. Ali svi znamo da ga zena bije. Zena je onako nabijena sto jest jest. I da li je u braku zbog dece ne znam i kako ce to zavrsiti ali deluje da ce tako ziveti do kraja zivota. Nije mi jasno ali eto ima i takvih odnosa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.