Naša baka

Kada je moja draga blog drugarica Meri napisala priču  odmah sam se setila „naše“ bake kako smo je zvale koleginice, kolege i ja. Pišem odmah, da ne zaboravim 🙂

Bilo je to davno, možda ima i celih deset godina. Svakog dana smo sretali baku kako prosi ispred „Donatela“ gde smo kupovali sendviče, pljeskavice i sokove. Svi smo joj davali poneki dinar. Onda bi se baka „preselila“ ispred pekare u čijoj blizini su se nalazile i dve male kafanice. Nastavljala je tamo da prosi.

I tako iz dana u dan, iz godine u godinu. „Naša“ baka je „radila“ samo tokom radnog vremena, retko duže iako je Dom zdravlja preko puta moje opštine radio i popodne.

Marama, neka prljava, plava, obučena kao sve starice, u tamnije boje, pohabane cipele, i zimi stara velika jakna i čizme.

Bila je „naša“ iako nismo puno pričali sa njom. Pružila bi ruku, dobila novac, okrenula se i laganim koracima odšetala dalje, da prosi.

Niko od nas nije znao ništa o njoj, ni odakle je, ni gde živi, ima li porodicu.

Jednoga dana je nestala sa ulice. Mislili smo da se razbolela, da je umrla, ili da je Centar za socijalni rad smestio u starački dom.

Posle nekog vremena, u mojoj firmi, proneo se glas „Baka pronađena“.

U pauzi između rada sa strankama pila sam kafu sa par kolega i koleginica i čula sam neverovatnu priču. Baka, ona „naša baka“ prosi zbog kocke. Ima penziju, ima sina, snaju, unuke.

Video je neko od kolega u večernjim satima kako baku izvlači iz kladionice postariji čovek-njen sin. Čuo je i segmente razgovora, mada mu nije bila namera da prisluškuje. Čovek je bio glasan. „Brukaš nas! Prosiš da bi se kockala! Ej, živote, ajde ulazi u kola“

Svi smo bili šokirani. Baka, „naša“ baka kojoj su prodavačice u „Donatelu“ nudile i da jede, baka sa prljavo plavom maramom, starinski obučena- ta ista baka kockar!

Nikada je više nismo videli. Nikada više nismo čuli ništa o njoj.

Meri me je svojom pričom podsetila na ovu baku.

Neke događaje, ljude, susrete, sa mesta na kome sam radila punih 18 godina nikada neću zaboraviti, Ima još priča, ali ne znam koliko bi vam bile zanimljive 🙂

2 thoughts on “Naša baka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.